Передплата 2024 «Добра кухня»

У ВМС України підтвердили початок процедури передачі захоплених Росією українських військових катерів

  • 18.11.2019, 13:58
  • 827

Процедура передачі Україні двох катерів та буксира, які були захоплені РФ у 2018 році біля Керченської протоки, завершується, невдовзі почнеться буксирування суден до Одеси.

Про це розповів командувач ВМС З С України Ігор Воронченко, передає УНН.

«Зараз закінчується прийом-передача, і ми розпочинаємо їх буксирування», — сказав співрозмовник, відповідаючи на запитання щодо початку передачі Україні захоплених Росією кораблів.

На питання про те, чи будуть кораблі відбуксовані до Одеси, він відповів: «Так».

Раніше, захоплені українські військові катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу», в супроводі російської берегової охорони 17 листопада вивели з акваторії «Генмола» в окупованій Керчі.

У МЗС РФ 18 листопада заявили, що Москва передала українській стороні кораблі.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі ФСБ РФ обстріляли і захопили три судна Військово-морських сил З С України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» і рейдового буксира «Яни Капу», які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному морі в порт Маріуполь в Азовському морі. Після цього 24 українських моряків заарештували в Криму, потім їх перемістили в російські СІЗО в Москві.

7 вересня до Києва повернулися 35 заручників, у тому числі 24 моряки. Вони повернулися на батьківщину в межах обміну між Україною і РФ.

Схожі новини