Передплата 2024 «Добра кухня»

Комітет Генеральної Асамблеї ООН ухвалив резолюцію про захист прав людини у Криму. Основні тези

За ініціативи України Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН ухвалив резолюцію про захист прав людини на Кримському півострові в умовах російської окупації.

Цей документ допоможе посилити протидію спробам Росії легітимізувати анексію частини території України. Основні положення резолюції оприлюднило Постійне представництво України при ООН на своїй сторінці у Facebook.

Про що говорить резолюція:

— Посилається на міжнародно-правове визначення агресії; застерігає про те, що отримання території або іншої переваги внаслідок агресії не може та не буде вважатися законною дією.

— Вимагає від Російської Федерації припинити політику зміни демографічної ситуації в Криму, насамперед шляхом переселення туди свого населення, а також примусового виселення.

— Засуджує масові затримання активістів та захисників прав людини на основі звинувачень в підтримці тероризму, зокрема представників громадянської ініціативи «Кримська солідарність».

— Закликає припинити переслідування та звільнити осіб, затриманих за висловлювання думок, зокрема до початку окупації.

— Засуджує триваючу практику призову чоловіків до Збройних сил РФ та кримінального переслідування тих, хто відмовляється від служби в лавах держави-окупанта.

— Вимагає негайно звільнити усіх незаконно затриманих громадян України та забезпечити їхнє безпечне повернення на Батьківщину.

— Закликає міжнародну спільноту продовжити у рамках міжнародної адвокації викриття порушень РФ прав людини як на двосторонньому, так і багатосторонньому рівнях.

Проти проекту резолюції проголосували 23 країни — Вірменія, Білорусь, Бурунді, Камбоджа, Китай, Кот-д'Івуар, Куба, Північна Корея, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, Мьянма, Нікараґуа, Філіппіни, Росія, Сербія, Судан, Сирія, Уганда, Венесуела та Зімбабве.

Резолюція набуде чинності після її ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН в грудні.

Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, який представляв проєкт резолюції, повідомив у Twitter, що під час обговорення один із російських дипломатів висловлював погрози на адресу представників тих країн, які підтримають цей документ.

«Щойно російський дипломат у 3-му комітеті ГА ООН не тільки назвав інформацію в основі Кримської резолюції «безглуздям», а це в т. ч. доповідь генсекретаря ООН і УВКПЛ (Управління Верховного комісара з прав людини.Ред.), а й пішов на прямі погрози членам ООН: «Голосування за резолюцію — це посягання на територіальну цілісність РФ», — розповів він.

Схожі новини