Передплата 2024 «Добрий господар»

Прокурора, який вів справу Burisma, звільнять з ГПУ, — Рябошапка

  • 14.11.2019, 18:58
  • 482

Генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що прокурора Костянтина Кулика, який зокрема вів справу щодо компанії Burisma, звільнять з Генпрокуратури.

Про це Рябошапка повідомив в інтерв’ю «Настоящему времени», передає Громадське.

«Ми проводимо аудит багатьох справ, зокрема одного великого провадження, яке зокрема може стосуватися діяльності компанії Burisma та інших осіб, причетних до цієї компанії. У проваджені є тисячі томів, не сотні, тисячі. Тобто це справа не одного дня та одного місяця», — сказав генпрокурор.

Він додав, що є 13 або 14 томів, у яких фігурує власник Burisma Микола Злочевський, міністр екології часів Януковича.

«Власне, від Злочевського проводять зв’язки з Burisma. Але щодо Burisma мені відомо одне велике провадження, з якого виділяють різні епізоди», — зазначив Рябошапка.

Він відмовився відповісти, чи фігурує у якомусь з проваджень Гантер Байден, син демократа Джо Байдена, який ймовірно буде головним конкурентом президента США Дональда Трампа на наступних виборах.

Генпрокурор зазначив, що включення у справу Байдена залежало він Кулика, який в найближчий час буде звільнений, бо не пройшов атестацію — він не з’явився на неї, бо «перебуває на лікарняному».

«Закон нам не залишає іншого шляху, окрім як попрощатися з Костянтином Геннадійовичем», — сказав Рябошапка, додавши, що у нового прокурора може бути інша позиція у цій справі.

Він також наголосив, що до нього з приводу Burisma зі США ніхто не звертався, як офіційно, так і не офіційно. Генпрокурор запевнив, що не відчуває тиску через провадження, які стосуються Burisma.

Burisma — одна із найбільших приватних газовидобувних компаній в Україні, президент та засновник якої — Микола Злочевський, ексміністр екології часів президентства Віктора Януковича. Ліцензії на розробку газових родовищ фірмам Злочевського, зокрема Burismа, погоджувало міністерство, яке він сам і очолював. У 2014-му Злочевський залишив Україну, компанію підозрювали в ухиленні від податків, відмиванні коштів та розкраданні державних ресурсів. У 2018-му в Burisma повідомили, що судові справи проти компанії завершені. ГПУ дійсно закрила справу щодо ухилення від податків, справа щодо відмивання коштів була програна Злочевському в Лондонському суді. А справа щодо розкрадання державних ресурсів — фактично видача ліцензії самому собі — була передана в НАБУ, яке продовжує розслідування.

Попри провадження, компанія не припиняла діяльність, у 2014-му при Burismа створили раду директорів, в яку увійшов, зокрема Гантер Байден. Він був у раді директорів до 2019 року. Офіційно у справах щодо Burismа він не фігурував.

Схожі новини