Передплата 2024 ВЗ

Суд арештував пів мільйона євро, за які екснардеп Онищенко планував купити собі коня

  • 14.11.2019, 13:13
  • 568

Вищий антикорупційний суд заарештував пів мільйона євро на рахунках колишнього народного депутата, який є фігурантом "газової справи".

Про це повідомляє 14 листопада у Facebook Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

«У середу, 13 листопада 2019 року, за участю прокурора САП в Антикорупційному суді відбулось судове засідання у так званій газовій справі про обвинувачення колишнього народного депутата України 7-го скликання та його фінансового директора. На засіданні прокурор заявив два клопотання про арешт коштів ексдепутата в Естонській Республіці та його рахунку в Російській Федерації», — йдеться у повідомленні.

За даними САП, слідством було встановлено, що 20 вересня 2019 року колишній депутат провів фінансову операцію з переказу зі свого російського рахунку на рахунок в естонському банку 500 тисяч євро.

«Суд, зваживши на доводи прокурора, задовольнив вказані клопотання у повному обсязі. Дату наступного засідання буде повідомлено додатково», — зазначили у САП.

Онищенко на своїй сторінці у Facebook написав, що кошти переказував естонській компанії, у котрої купував коня.

«Так сталося, що останні три роки я купую і продаю коней, вирощую, їжджу на них. У вересня я купив коня в естонської компанії. Переказав гроші зі свого рахунку на рахунок естонської компанії. А в жовтні я його вже продав», — повідомив депутат.

Зазначимо, що директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що ексдепутата-втікача Олександра Онищенка мають екстрадувати з Іспанії до України у грудні 2019 року. За словами очільника НАБУ, орієнтовна дата повернення Онищенко — грудень 2019 року.

Онищенко також зазначив, що екстрадувати його зможуть лише за згодою Кабінету міністрів Іспанії.

«Суд щодо екстрадиції — в березні 2017-го року. Три роки Кабмін так нічого і не підписав. У підсумку я сам повідомив усім, що написав заяву і хочу повернутися в Україну. Суд схвалив і дав мені дозвіл на добровільне повернення. І я повернуся в Україну не тоді, коли захочуть цього Ситник та інші балаболи, а тоді, коли сам цього захочу», — додав ексдепутат.

Нагадаємо, згідно з обвинуваченнями, він створив злочинну організацію, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року незаконно заробили понад 1,6 млрд грн на реалізації природного газу. В результаті таких дій ПАТ «Укргазвидобування» (100% акцій належать державній НАК «Нафтогаз України») було завдано збитків у сумі понад 740 млн грн.

Наразі колишній депутат перебуває в Іспанії.

На цьогорічних парламентських виборах Онищенко намагався балотуватися до Верховної Ради. За його словами, останні три роки він не переховувався від правосуддя, а нібито представляв Україну на кінних змаганнях і навчався у школі верхової їзди. Однак Верховний суд відмовив Онищенку в можливості балотуватися до парламенту.

Голова Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник 13 листопада заявив, що Онищенка можуть екстрадувати з Іспанії вже у грудні 2019 року.

Схожі новини