Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Руйнування держави та розпродаж національного багатства України, — Олег Синютка про законопроєкти щодо ринку землі

  • 13.11.2019, 16:58
  • 1 054

Так звану земельну реформу і пов'язані із нею законопроєкти про землю, сьогодні не можна ухвалювати навіть у першому читанні, оскільки залишаються невирішеними ключові проблеми, які стосуються формування ринку землі.

Про це у кулуарах Верховної Ради України, заявив народний депутат України від фракції «Європейська Солідарність» Олег Синютка.

«Насправді це закон не про ринок землі, це закон про руйнування держави і про розпродаж людей, які сьогодні живуть і працюють в Україні, приймати не можна ні за яких обставин. Тому що, цей ринок не є ринком землі — це банальний розпродаж активів і національного багатства України», — зауважив Олег Синютка.

Він також зазначив, що запропоновані законопроєкти щодо земельної реформи, навіть у першому читанні не можна ухвалювати, оскільки нині залишаються невирішеними ключові питання та проблеми, які стосуються формування ринку землі.

«Перша ключова проблема — це для чого ми формуємо ринок? Бо якщо ми хочемо просто розпродати землю, тоді просто треба голосувати за цей закон. Якщо ми хочемо сформувати сильне суспільство, середній клас землевласників, якщо ми хочемо підтримати наших українських фермерів, тоді за цей закон голосувати не можна», — каже Олег Синютка.

Нардеп зауважив, що спочатку необхідно провести інвентаризацію землі, а також забезпечити функціонування геокадастру.

«Друга річ, яка дуже важлива, — це формування первинної вартості, щоб сюди не зайшов спекулятивний іноземний капітал і просто за безцінь не поскуповував і не обдурив наших людей. Третя річ, яка є надзвичайно важлива, — це є обмеження землекористування в одні руки. Четверта річ, яка є дуже важлива, — це є визначення питання, що власниками землі сільськогосподарського призначення мають бути громадяни України», — сказав Олег Синютка.

Відтак Олег Синютка підсумував, що до того часу, поки ці питання не будуть вирішені, говорити про ухвалення будь-якого закону про землю недоречно.

Нагадаємо, як писав «ВЗ» Верховна Рада у першому читанні та за основу проголосувала за проєкт закону № 2178−10 від «Слуги народу» щодо продажу сільськогосподарської землі.

Схожі новини