Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У ЄС виступили з ініціативою для прискорення інтеграції України, Грузії і Молдови

Литовські депутати зі складу політичної групи Європейської народної партії (ЄНП) пропонують запустити так званий "процес тріо" для прискорення євроінтеграції України, Молдови та Грузії

Таку ініціативу вони презентували 12 листопада в Брюсселі, пише «Укрінформ».

Документ в ході дискусії «Наша стратегія для майбутнього «Східного партнерства» за участю депутатів Європейського парламенту, представників громадськості та політиків з країн-партнерів, представив голова парламентської асамблеї Euronest, литовець Андрюс Кубілюс.

Нове бачення передбачає започаткування так званого «процесу тріо» для країн, які мають з Євросоюзом угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, та відкриття перед цими країнами перспективи членства в ЄС.

«Європейський „процес тріо“ має бути запропонований на наступні десять років для підтримки країн, які мають розвинуті відносини з ЄС у форматі асоціації та поглиблених та всеохоплюючих зон вільної торгівлі (Україна, Грузія і Молдова)», — йдеться у поширеній з цього приводу пояснювальній записці.

Нова ініціатива, яка отримала назву «Стратегія тріо 2030», має на меті «м'яку» трансформацію пострадянських країн та їх перетворення на успішні демократичні держави, зокрема, з урахуванням досвіду попередників з країн Східної Європи, головним стимулом для розвитку яких став процес розширення ЄС.

На думку авторів, така політика відповідатиме інтересам самого ЄС.

«Сьогодні ми перебуваємо у критичному пункті, коли маємо додати нові довгострокові інструменти до нашої стратегії, щоб допомогти народам провідної групи асоційованого з ЄС тріо зберегти мотивацію та імпульс до реформ протягом наступної декади до 2030 року», — йдеться у документі.

Головною новацією нової стратегії є не лише збереження принципу «більше за більше» у відносинах з ЄС, але й конкретизація зобов’язань самого Євросоюзу, який у відповідь на успіх у реформах має запропонувати країнам-партнерам інструменти для більш амбітної кінцевої мети європейської інтеграції.

«Процес тріо» фактично є повторенням так званої Берлінської ініціативи, ініційованої Німеччиною у 2014 році, та запропонованої країнам західних Балкан для прискорення процесів їх європейської інтеграції.

Програми розвитку в рамках «процесу тріо» можуть включати інструменти Європейського економічного простору для тіснішої інтеграції згаданих країн-партнерів у європейський ринок.

Схожі новини