Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Субсидії 2020: скільки, кому і як перевіряють одержувачів, та кому можуть відмовити

  • 13.11.2019, 10:40
  • 2 992

Перевірка отримувачів субсидій здійснюється постійно. На 2020 рік у Держбюджет закладено стільки ж грошей на субсидії, як і в 2019-му.

Про це на брифінгу розповів заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко, перелає «24 канал».

«В квітні-травні 2019 року проведений аналіз реальної потреби українців у субсидіях. При 4 мільйонах одержувачів сума становить трохи більше 47 мільярдів гривень. Стільки ж закладено на 2020 рік. Тому кардинальних змін не буде. Тому що є тенденція збільшення доходів громадян. На субсидії всім вистачить», — наголосив Музиченко.

Водночас, за його словами, у 2020 році планується збільшити відсоток обов’язкового платежу. Зараз сім’ї, в яких два прожиткових мінімуму, (4,014 грн), повинні платити за комунальні послуги 15% свого сумарного доходу. У основної маси одержувачів дохід менший, ніж два прожиткові мінімуми, тому в минулому опалювальному сезоні середній відсоток оплати комуналки залишив 9,8% від доходу, пише nv.ua.

З травня наступного року доведеться платити більше. Наприклад, якщо зараз пенсіонер з доходом у розмірі 2 тис. грн платить близько 8−9% свого доходу за комунальні послуги, то після 1 травня повинен буде платити 10%. Домогосподарства з великим доходом зобов'язані будуть направляти не 15%, а 20% від загального доходу на комунальні послуги.

Як перевіряють тих, хто оформив субсидію?

Правила перевірки одержувача субсидії посилилися ще минулого року. Ще два роки тому можна було знайти оголошення про здачу квартири в оренду з оформленою субсидією. І це подавалося як перевага — орендар міг менше платити за комуналку. Зараз таких оголошень вже немає, стверджують у Міністерстві соцполітики.

Під час оформлення субсидії споживач повинен подати два документи — заяву та декларацію, в якій зазначає інформацію про всіх членів сім'ї, що старші 14 років. Органи соціального захисту ретельно перевіряють усю зазначену в декларації інформацію і в наданні субсидії можуть відмовити власнику автомобіля віком до 5 років. Або тим, хто за останній рік здійснював великі покупки на суму понад 50 тис. грн. Увагу перевіряльників можуть привернути люди, які більшу частину часу проводять за кордоном, або не працюють і не стоять на обліку в центрі зайнятості. Власникам квартир площею понад 120 кв. м і будинків — більше 200 кв. м допомога призначається тільки після відвідин житла спеціальною комісією органів соціального захисту. Вони оцінюють ремонт і наявність дорогої техніки. Представники комісії можуть прийти додому до претендента на субсидію і в інших спірних випадках.

Чи передбачені штрафи в тому разі, якщо споживач вказав неправильні дані й отримував субсидію незаконно?

Якщо під час перевірки буде виявлено, що споживач обдурив орган соціального захисту і вказав неправильну інформацію, то всі кошти, отримані як субсидію, доведеться повернути. Штрафи чинними законодавчими нормами не передбачено. Загальної статистики щодо повернень коштів немає, є регіональна. Наприклад, тільки у Львівській області минулого року повернути кошти зобов'язали приблизно 500 осіб.

В яких випадках виплата субсидії припиняється?

Якщо у споживача виник борг за оплату житлово-комунальних послуг на суму понад 340 грн, виплата соцдопомоги припиняється. Виплати відновляться в тому разі, якщо борг буде погашений або споживач підпише договір з постачальником послуг на реструктуризацію заборгованості. Але в наступному опалювальному сезоні боржник буде отримувати субсидію в безгрошовій формі: кошти будуть зараховуватися на рахунок в Ощадбанку і автоматично списуватися на користь постачальника послуг. Залишок на рахунку споживач зможе отримати тільки в кінці опалювального сезону.

Що передбачає законопроєкт про верифікацію пільг?

Під перевірку мають потрапити пенсіонери, субсидіанти, студенти, матері-одиначки. Планувалося, що держава вивчатиме матеріальне становище таких громадян, які отримують:

пенсію, пільгу, субсидію, стипендію;
грошову виплату з державного бюджету;
грошову виплату з місцевого бюджету, Пенсійного фонду або Фонду соціального страхування.

Автор законопроєкту, голова фінансового комітету парламенту Данило Гетманцев пояснював: якщо людина має квартири в різних містах України і на кожну отримує субсидії — це несправедливо. Також неправильно, якщо людина померла, а їй продовжують платити пенсію. Тож ці факти і планувалося перевіряти. Президент України Володимир Зеленський ветував Зеленський наклав заборону на закон про верифікацію пенсій і субсидій законопроєкт про верифікацію (перевірку) пенсій, пільг, субсидій, стипендій та різних видів соціальної допомоги. Наразі текст пропозицій Зеленського до закону відсутній.

Схожі новини