Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У нормандському саміті зацікавлені всі, але гальмує Росія, — німецький урядовець

  • 10.11.2019, 15:58
  • 385

У Берліні не звернули увагу на заяву Москви про те, що говорити про проведення саміту в нормандському форматі до кінця року «передчасно», та продовжують підготовку до зустрічі.

Про це розповів наближений до процесу підготовки чиновник в уряді ФРН, передає Укрінформ.

«Робота триває, з нашого боку в цьому питання є повна готовність», — сказав він.

Співрозмовник агентства вважає, що в принципі у проведенні саміту зацікавлені всі сторони, але визнав, що в Берліні «відчувають, що воля Росії (в питанні найскорішого скликання зустрічі) є трохи меншою, ніж у Німеччини, Франції та України».

Серед імовірних причин затягування процесу співробітник уряду назвав можливе небажання Москви дати Президентові України Володимиру Зеленському шанс зробити справжні кроки на шляху до миру та продемонструвати здатність добитися успіху в справі мирного врегулювання. Тому робляться спроби діяти так, аби перекласти провину за «зрив» домовленостей на Київ.

Водночас західні учасники формату високо цінують зусилля українського лідера, в тому числі, в таких питаннях як розведення та намагання знайти вихід з глухого кута. Канцлер ФРН Ангела Меркель, запевнив співбесідник агентства, пильно слідкує за перебігом подій.

Нагадаємо, 23 жовтня Президент України Володимир Зеленський заявляв, що умовами зустрічі лідерів країн нормандського формату є погодження «формули Штайнмаєра» та розведення військових сил і засобів у Золотому й Петрівському.

Розведення у районі населеного пункту Золоте-4 тривало із 29 жовтня до 1 листопада. 9 листопада розведення почалося у районі населених пунктів Богданівка і Петрівське.

4 листопада міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Росія висунула вимогу підготувати спільний документ, який розглядатимуть лідери чотирьох країн, до зустрічі у нормандському форматі. Міністр підкреслив, що цієї вимоги раніше не було, але зауважив, що якщо це документ, який буде за результатами зустрічі, то його можна підготувати, «щоб лідери не сиділи і на чистому аркуші не писали результати».

Схожі новини