Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Обкатайте технологію на жартах: у Facebook жорстко розкритикували ініціативу Зеленського про стандарти новин

  • 10.11.2019, 09:15
  • 827

Український уряд отримав завдання розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт про стандарти новин.

У проєкті закону мають бути передбачені «положення щодо вимог та стандартів новин».

Також Кабмін мусить випрацювати механізми «запобігання розповсюдженню недостовірної, викривленої інформації» та її спростування. Документ має заборонити «фізичним та юридичним особам держави-агресора володіти або фінансувати медіа в Україні». Пропонується також посилити відповідальність за порушення законодавства про інформацію. Дедлайн — 31 грудня цього року, пише ТСН.

Глава Міністерства культури, молоді та спорту Володимир Бородянський повідомив, що наявність в указі слів про встановлення «вимог та стандартів новин» є «термінологічним непорозумінням», яке виникало через помилкове застосування терміну «стандарти новин» у документах відомства". Він переконує, що у країнах зі сталими демократіями, де існує журналістське самоврядування та саморегулювання/співрегулювання медіа, питання стандартів вирішені кодексами професійної етики та стандартами, за неухильним дотриманням яких слідкує професійна спільнота.

Утім, соцмережі, зокрема журналісти, обурені ініціативою глави держави. Зокрема, депутат Верховної Ради попереднього скликання Борислав Береза наголосив, що такий законопроєкт, передовсім, передбачає утиски свободи слова і наголосив: «Якби таке запропонували Порошенко або Янукович, то будь-якого з них б з лайном змішали».

«Володимир Зеленський зобов'язав Кабмін розробити стандарти новин для ЗМІ. До цієї ініціативи з інтересом поставилися в Північній Кореї, на Росії і в Білорусі. Чекають, як він її реалізує, щоб перейняти це досвід. Наступним указом йому буде логічно прописати стандарти жартів для «Кварталу-95» і «Ліги сміху». А потім відразу прописати протокол замовлення повій в ВР і методологію кнопкодавства для представників фракції «Слуга народу». Ну, щоб якщо виглядати посміховиськом, то на 100%, а не на 98%.

Якби таке запропонували Порошенко або Янукович, то будь-якого з них б з лайном змішали. А цей пропонує чистий факап, щодо утисків свободи слова і поки сильного обурення не спостерігається. Спишемо на суботу. І подивимося в що це виллється", — написав Береза.

Схожі новини