Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пенсії в Україні можна скасувати: економіст розкрив подробиці

  • 09.11.2019, 14:34
  • 2 805

Солідарна пенсійна система, яка фінансується за рахунок відрахувань – податків і страхових внесків працездатного населення, в Україні працювати вже не може.

Про це розповівекономічний експерт Олексій Кущ, пише сайт «Сьогодні» .

«Солідарна система — потенційний банкрут. Це підтверджують постійно зростаючі трансферти з держбюджету на покриття дефіциту ПФУ. На наступний рік вони складатимуть понад 170 млрд грн. Тому є така ідея — почати виплачувати пенсії безпосередньо з бюджету. Таким чином ми, по-перше, будемо економити на адмініструванні ПФУ, а по-друге, сама система стане простіше. Єдине — тоді ці виплати вже не можна буде назвати пенсіями. Це правильніше буде назвати мінімальною соціальною виплатою», — пояснив він.

Додамо, індексація на рівень інфляції — це максимум, на що можуть розраховувати пенсіонери в наступному році. Про це заявив доктор економічних наук Олексій Плотніков.

«Найкраще, що може зробити цей уряд — індексувати пенсії на рівень інфляції. Тоді просто не будуть знецінюватися пенсії. У гіршому випадку їх підвищуватимуть на незначну суму, що, з урахуванням зростання інфляції, підвищення тарифів, призведе до знецінення пенсій громадян», — розповів Плотніков.

Схожі новини