Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Американський мільярдер і ексмер Нью-Йорка Блумберг зареєструвався кандидатом в президенти США від Демпартії

  • 09.11.2019, 11:14
  • 497

Колишній мер Нью-Йорка 77-річний мільярдер Майкл Блумберг подав у п'ятницю, 9 листопада, документи на реєстрацію як кандидат від Демократичної партії США на первинних виборах в штаті Алабама.

Про це повідомляється на сайті представництва Демпартії в Алабамі, передає «Інтерфакс-Україна».

Первинні вибори в Алабамі призначені на 3 березня 2020 року. На них будуть обрані 52 делегати на Національний з'їзд Демократичної партії, на якому буде названо ім'я суперника Дональда Трампа на президентських виборах.

Блумберг з 2002 до 2013 року обіймав посаду мера Нью-Йорка. Він також відомий як філантроп і засновник однойменного агентства фінансових новин Bloomberg. Мільярдер вважається одним з найбагатших людей США. Згідно з останніми оцінками журналу Forbes, його статки перевищують 52 млрд доларів.

Раніше Блумберг виключав можливість участі в передвиборчій кампанії, однак, як зазначає видання AP, протягом останніх декількох тижнів він провів консультації з відомими функціонерами Демократичної партії, в ході яких були озвучені побоювання щодо стійкості популярності нинішнього лідера передвиборчої гонки серед демократів — колишнього віце-президента США Джо Байдена.

«Якщо Блумберг вступить в передвиборчу гонку, то це вплине на інших претендентів на висунення кандидатом на пост президента від Демпартії усього за три місяці до офіційного початку передвиборчої кампанії», — зазначає агентство АP. Рішення Блумберга подати документи на реєстрацію кандидатом на первинних виборах саме в Алабамі пов'язане з тим, що в цьому штаті 8 листопада закінчується прийом документів від учасників передвиборчої гонки.

За даними газети The New York Times, помічники Блумберга наступного тижня можуть подати документи на реєстрацію його кандидатом на первинних виборах в штатах Нью-Гемпшир і Арканзас.

Зараз в боротьбі за висунення кандидатом від Демократичної партії на пост президента США на виборах 2020 беруть участь колишній віце-президент США Джозеф Байден, сенатор від штату Вермонт Берні Сандерс, сенатор від Массачусетса Елізабет Воррен, сенатор від штату Нью-Джерсі Корі Букер, сенатор від Каліфорнії Камала Харріс, мер міста Саут-Бенд (штат Індіана) Піт Буттеджадж, бізнесмен Ендрю Янг, мільярдер Том Стеєр, сенатор від штату Міннесота Емі Клобушар і член Палати представників від штату Гаваї Тулса Хаббард.

Старт передвиборчої кампанії в США буде дано через 12 тижнів — 3 лютого — в штаті Айова. Ім'я суперника Дональда Трампа в боротьбі за пост президента стане відомим на національному з'їзді Демократичної партії, який відбудеться 13−16 липня 2020 в Мілуокі (штат Вісконсін). Республіканці проведуть свій передвиборчий з'їзд з 24 до 27 серпня 2020 в місті Шарлотт (штат Північна Кароліна).