Передплата 2024 «Добрий господар»

“Якщо людина виставляє свої роботи - вона існує як художник”

8 листопада у Палаці мистецтв стартує ХХІІІ Осінній салон “Високий Замок”

Осінь у місті Лева багата на культурні події. 8 листопада у Львівському палаці мистецтв стартує ХХІІІ Міжнародний осінній салон «Високий Замок», без якого вже неможливо уявити мистецьку палітру міста. Протягом місяця шанувальники матимуть можливість побачити найкращі роботи поважних метрів пензля і молодих художників.

Мета щорічної виставки-конкурсу — популяризація сучасного українського мистецтва. Усі три поверхи Палацу мистецтв заполонили роботи поважних митців і молоді. Свої твори представили митці не лише з України, а й з Польщі, Литви, Голландії, серед яких відомі і зовсім нові імена. Бо Осінній cалон «Високий Замок», незмінним інформаційним партнером якого є газета «Високий Замок», — це також платформа для творчої співпраці, обміну досвідом, думками між митцями та глядачами.

Чим відрізняється цьогорічний Осінній салон від попередніх, я попросила розповісти видатного художника, голову оргкомітету Осіннього салону «Високий Замок» Ореста Скопа.

— Як і у попередні роки, цьогорічний Осінній салон має кілька розділів, — сказав Орест Скоп. — По-перше, є український плакат. Вагомим досягненням салону стала виставка пам’яті унікального художника Миколи Кристопчука. І якщо у попередні роки ми для розділу «Пам'яті метра» давали лише один зал, то цього разу дали цілий поверх. Коли родина показала нам його колекцію, ми були настільки вражені, що вирішили дати цілий поверх. Це був дуже скромний чоловік, не мав жодних звань і нагород, але його мистецтво таке високе, що я не впевнений, чи в Україні є потужніший монументаліст, ніж був Микола Кристопчук. Він не був «угодний» жодній владі, ленінів не малював. Його роботи в основному на тему козацтва, багато полотен присвячені релігії.

Сам Осінній салон має два розділи — текстиль і живопис. Цього року ми не брали скульптури і декоративного мистецтва. Бо щороку експериментуємо різні форми. Мене особисто дуже тішить, що внизу є обласна дитяча виставка. Тобто усі три поверхи присвячені мистецтву.

За словами пана Ореста, цьогоріч знову в Осінньому салоні участь беруть молоді художники, які експериментують, хочуть себе показати. Тут представлені роботи художників, які працюють у галузі оп-арту (оптичне мистецтво. — Г.Я.) і поп-арту (напрям в образортворчому мистецтві. — Г.Я.). На ХХІІІ Осінньому салоні такі роботи виставлено вперше.


— Цим Осіннім салоном ми даємо можливість популяризувати свої роботи і іменитим митцям, і тим, хто бере участь у такій виставці вперше, — каже Орест Скоп. — Якщо людина виставляє свої роботи — вона існує як художник.

Схожі новини