Передплата 2024 «Добра кухня»

НАБУ відкрило провадження проти мера Києва Кличка

  • 06.11.2019, 17:33
  • 587

Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальне провадження проти міського голови Києва Віталія Кличка.

ро це повідомили hromadske у пресслужбі НАБУ.

Бюро внесло відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань після відповідного рішення Антикорупційного суду від 18 жовтня.

Раніше до суду надійшла скарга на НАБУ про бездіяльність щодо початку розслідування можливих правопорушень Кличка і його двох заступників по ч. 2 ст. 364 (Зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 368 (Одержання неправомірної вигоди), ч. 3 ст. 191 (Розкрадання держкоштів), ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) та інших злочинів Кримінального кодексу.

Позивач заявляв про самовільне захоплення земельних ділянок, несанкціоновану забудову та самовільну реконструкцію житлових і нежитлових споруд в Києві.

Водночас у НАБУ не підтвердили та не спростували інформацію, що провадження відкрили саме за цими статтями. У Бюро наголосили, що рішення про кваліфікацію справи ухвалюють слідчі, а не визначаються судом, і ця інформація не підлягає розголошенню.

Нещодавно Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про столицю», який зокрема передбачає розділення повноважень мера Києва та голови КМДА, створення Київського магістрату, виконавчого органу влади, ліквідацію райдержадміністрацій та створення районних рад.

Нагадаємо, 4 вересня уряд направив президенту подання на звільнення Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації. Сам Кличко називає своє звільнення незаконним.

Ще 24 липня Офіс президента попросив у Кабінету міністрів внести подання на звільнення голови КМДА Віталія Кличка.

Кличка в Офісі президента звинуватили в підконтрольності «смотрящим» та заявили про необхідність розмежувати посади міського голови та очільника КМДА.

Сам Кличко заявив, що розділення посад міськголови та глави КМДА суперечить Конституції. Водночас брати участь у позачергових виборах він готовий.

Схожі новини