Передплата 2024 ВЗ

Сержант, який не злякався “зеків”, став офіцером

Підвищення по службі і нагороду від міністра внутрішніх справ — вогнепальну зброю - отримав 31-річний працівник Жидачівського райвідділу Національної поліції України Олег Франків, який у вересні цього року був поранений при затриманні двох втікачів з Миколаївської виправної колонії №50.

До тієї історії, яка облетіла всю країну, сержант працював водієм у райвідділі. Тепер він — дільничний офіцер. У його підпорядкуванні вісім сіл об’єднаної територіальної громади. Нова посада відчутно позначилася на зарплаті Олега. Додаткові гроші не будуть зайвими, бо дружина Тетяна перебуває у декретній відпустці, доглядає за донечкою Ангелінкою, якій два з половиною року.

Має Олег Франків й інше заохочення: нещодавно глава МВС Арсен Аваков вручив йому у Києві відомчу відзнаку «Вогнепальна зброя» (пістолет «Форт»). Нею нагороджують тих, хто показав вмілу організацію оперативно-розшукової діяльності та високі результати у розкритті тяжких та особливо тяжких злочинів. Надзвичайна подія, під час якої потерпів поліцейський із Жидачівщини, якраз із такої категорії.

На початку вересня із дільниці соціальної реабілітації Миколаївської В К № 50 втекли двоє засуджених — 27-річний Павло Дмитрук (за ґрати потрапив через виготовлення і збут наркотиків) та 20-річний Віталій Буртовенко (на волі вчиняв грабежі, розбої, гвалтував жінок). Під час «відсидки» обидва начебто зарекомендували себе позитивно, тому їм обрали легший режим: працювали на збиранні яблук у садах біля села Ілова. Однак довіри не виправдали. Скориставшись слушним моментом, Дмитрук і Буртовенко чкурнули у ліс. Правоохоронні органи оголосили їх у розшук, розіслали орієнтування.

Про нього згадав і Олег Франків, коли, повертаючись на велосипеді з роботи до рідного села Межиріччя, на березі річки Стрий побачив двох незнайомців. Відрекомендувавшись, запитав їх: хто такі, що тут робите? Чоловіки сказали, що будують хату у сусідньому селі, а самі начебто зі Львова. Поліцейський відразу відчув лукавство, бо по сусідству із Межиріччям сіл близько нема. Попросив незнайомців показати руки — і в одного з них побачив татуювання «1999». Саме про нього йшлося у поліцейському орієнтуванні…

Олег по телефону викликав з райвідділу наряд (там попередили, щоби був обережним), а сам запропонував чоловікам пройти разом з ним — для встановлення особи. В якийсь момент один засуджених витягнув з рукава ніж і ударив ним поліцейського… На щастя, якраз наспіла допомога з району. Злочинців затримали, а пораненого доправили у лікарню.
Втікачам, які зазіхнули на життя поліцейського, світить додаткове покарання. Минулого понеділка правоохоронці зі Львова провели слідчий експеримент на місці «НП». Незабаром відбудеться очна ставка цих кримінальників і тепер уже дільничного офіцера Олега Франківа. За даними «ВЗ», відважного стража порядку незабаром чекає нове просування по службі.

Схожі новини