Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Посол США в ЄС визнав, що військова допомога Україні залежала від розслідування щодо Burisma

  • 06.11.2019, 09:58
  • 505

Посол США в Європейському Союзі Гордон Сондланд визнав, що відновлення військової допомоги Україні залежало від розслідування Україною справи щодо компанії Burisma, де працював Гантер Байден — син потенційно головного конкурента Трампа Джо Байдена.

Про це свідчать оприлюднені 5 листопада свідчення Сондланда у Конгресі США в межах розслідування щодо імпічменту Трампа, передає Громадське.

Сондланд визнав, що попереджав представників української влади про quid pro quo.

Виступаючи на слуханнях у Конгресі кілька тижнів тому, Сондланд уникнув відповіді на питання про причини призупинення допомоги, посилаючись на те, що він не пам’ятає всіх обставин тих подій.

У свідченнях посол розповів, що 1 вересня 2019 року він повідомив помічнику президента України Володимира Зеленського Андрію Єрмаку, що «відновлення допомоги від США, найімовірніше, не відбудеться, доки Україна не зробить публічну антикорупційну заяву, яку ми обговорювали протягом кількох тижнів».

Йдеться про заяву, яку очікували від української влади, де мала була бути згадана компанія Burisma і Гантер Байден.

Сондланд зазначив, що до початку вересня він зрозумів «без усіляких достовірних пояснень», що затримання Сполученими Штатами допомоги було пов’язано з вимогою Трампа щодо розслідування в Україні справи проти Байденів.

У Білому домі вже прокоментували оприлюднену стенограму свідчень Сондланда. Як пише Reuters, там заявили, що вона ставить під загрозу все розслідування про імпічмент Трампа.

Прессекретарка Білого дому Стефані Грішем зауважила, що у своїх свідченнях Сондланд не зміг точно сказати, хто розпорядився затримати надання допомоги Україні. Вона додала, що наявність зв’язку між вимогою заяви про початок розслідування і наданням допомоги є «припущенням» дипломата.

Нагадаємо, у США триває скандал щодо ймовірного тиску Трампа на Зеленського, у зв'язку з чим у Конгресі почали розслідування й хочуть оголосити імпічмент Трампу

Схожі новини