Передплата 2024 ВЗ

"Ви підписали смертний вирок!": у Китаї 13-річний українець покінчив життям

  • 06.11.2019, 09:33
  • 1 670

Причиною самогубства 13-річного українця Івана Лю в китайському Шанхаї було знущання з боку шкільного вчителя

Іван народився в Україні і мав українське громадянство, але ріс у Китаї.

Про це LB.ua розповіла мама хлопчика Олена Артеменко.

Цей випадок стався 6 вересня. Іван вистрибнув з вікна квартири на 13-му поверсі. Цього вечора його матері не було вдома, батько вийшов винести сміття, а молодший брат робив уроки. Підліток впав на дерево, і воно зберегло його тіло. Після падіння хлопчик ще дихав, протягом двох годин його намагалися реанімувати, але безуспішно.

За словами Олени, на руках у її сина були написи. На лівій руці у Івана китайською було написано «Шанхайська система освіти», англійською «Thanks» і три свастики навколо напису. На нозі кирилицею було написано «Ура».

Батьки Івана вважають, що свастика навколо слів про систему освіти означає протест проти колишнього класного керівника, який протягом декількох років обзивав і словесно принижував підлітка через його українське походження, міг штовхнути або вдарити, і часто повторював при всіх у класі: «Вали у свою Україну».

Батькам вдалося перевести сина в інший клас, де керівником була жінка. За словами Олени, пізніше вчитель вибачився перед батьком Івана. Смерть хлопчика батьки пов'язують з постійними приниженнями в школі.

В день загибелі Івана вчитель видалив його батьків із загальних чатів в месенджері. Коли мати підлітка спробувала з ним зв'язатися, він її заблокував. Директор школи не дозволив батькам Івана подивитися відео з камер спостереження, тому що відбулося між їхнім сином і вчителем, невідомо. Через кілька днів видалила батьків із загального чату і нова вчителька хлопчика.

На похорон Івана зі школи ніхто не прийшов, деякі батьки надіслали повідомлення з співчуттям.

Довести провину шкільного вчителя в самогубстві 13-річного Івана Лю з Шанхая дуже складно через відсутність відповідної нормативної бази.

Таку думку висунула мати хлопчика Олена Артеменко. За словами жінки, у законодавстві КНР немає статті «Доведення до самогубства».

«Домогтися справедливості в нашій ситуації дуже складно, тому що тут немає статті «Доведення до самогубства». Один з офіцерів поліції сказав нам: «Ви розумієте, що ви підписали дитині смертний вирок, коли поскаржилися на вчителя директору?», — сказала Олена Артеменко.

За словами матері, поліцейські відмовилися відображати у своєму протоколі факти доведення до самогубства, але батько підлітка, Лі Юань, змусив їх це зафіксувати.

Як підтвердив виданню Генеральний Консул України в Шанхаї Дмитро Пономаренко, з часу трагедії консульська служба супроводжує справу. Стосовно цього офіційно зверталися в правоохоронні органи Шанхая і КНР. Зокрема, 27 вересня Генеральне консульство України в Шанхаї взяло участь у зустрічі рідних Івана Лю з представниками правоохоронних органів, адміністрації школи, в якій він навчався, і керівництва департаменту освіти Шанхай.

Проте згодом рідним хлопця повідомили, що в школі начебто ніхто не винен у суїциді хлопця, а таких випадків щороку там буває 3−4. Директор школи заявив, що самогубство дитини — це проблеми батьків. Відтак учитель, який знущався з неповнолітнього, продовжує працювати з учнями.

Схожі новини