Передплата 2024 «Добрий господар»

П'ять високопосадовців Міноборони закупили бракованих бронежилетів на 100 мільйонів,- Труба

  • 05.11.2019, 17:58
  • 582

Посадовців Міноборони викрили у зловживаннях під час закупівлі за завищеною вартістю речей для Збройних сил України, які були непридатними для використання українськими військовими.

Про це заявив директор ДБР Роман Труба під час брифінгу, передає ТСН.

«Сьогодні розпочато оголошення підозр і оголошено підозри п’ятьом високопосадовцям Міноборони України. Саме ці високопосадовці були і є відповідальними за приймання та контроль якості речового майна під час його закупівлі, а також під час виробництва», — наголосив він.

За даними Труби, посадовці за попередньою змовою закупили для ЗСУ за завищеними цінами неякісні бронежилети 1−4 класу захисту, які прострілюються.

«Підозри оголошено генерал-майору, начальнику ГУ ЗСУ, а також чотирьом високопосадовцям ГУ ЗСУ. Це заступники управлінь і начальник відділу», — додав він.

Окрім цього Труба уточнив, що йдеться про закупівлю у січні 2019 року 20 тисяч бронежилетів «Корсар М3с 1−4» на суму 176 млн гривень.

«Пластини не оброблені, захисні пакети не сшиті, щодо частини бронежилетів, а саме наявні пластини, взагалі не проводилися балістичні випробовування, на частину партії не було лабораторних досліджень», — розповів очільник ДБР, зауваживши, що високопосадовці Міноборони знали про те, що бронежилети браковані.

До того ж з’ясувалося, що коли тканина бронежилетів намокала, то втрачала свої непробивні властивості.

«У таких випадках високопосадовці були зобов’язані повернути всі бронежилети і не підписувати акт приймання-передачі. Проте вони діяли зовсім навпаки. Дали вказівку своїм підлеглим приймати і подальші партії бронежилети. Йдеться про 7 тисяч бронежилетів вартістю 61 мільйон гривень. Таким чином вони не лише завдали шкоди державі, але поставили під загрозу життя людей. І варто зазначити, що це відбувалося в умовах особливого періоду», — наголосив Труба, зауваживши, що нині вся сума завданих збитків встановлюється.

Своєю чергою прокурор ГПУ уточнив, що йдеться про генерал-майора Дмитра Марченка.

Схожі новини