Передплата 2024 «Добра кухня»

У Яремчанському музеї сакрального мистецтва - унікальна колекція творів XVII-XXІ століття

У курортному Яремчі Івано-Франківської області запрацював Музей сакрального мистецтва.

Там експонують твори ХVIII-ХХ століття, а також сучасні ікони, відтворені з оригіналів. Частину експонатів — з приватної колекції відомого у Яремчі ресторатора та готельєра, засновника музею сакрального мистецтва Івана Гаврона. Пан Іван долучився до реставрації реліквій.

«Цією виставкою хочемо показати гостям міста, особливо з-за кордону, що ми сильні, що в нас дуже глибока культура, — сказав для „ВЗ“ Іван Гаврон, — Яремчанщина географічно та історично завжди була перехрестям, де жили українці, австрійці, поляки, німці, євреї, караїми, угорці… Шануємо віру та культуру кожного, але не забуваємо й про свою культуру та надбання».

Реставратор експозиції Валерій Твердохліб додав: «Для країни є надважливою ініціатива повернення втрачених реліквій. Збірка Українського музею сакрального мистецтва — понад 60 творів. Це підкреслює головну ідею музею — продемонструвати унікальність історії Західної України в контексті культури й духовності. Складна та тривала робота була над іконою «Деісус» початку ХІХ століття, оскільки вона була повністю перемальована. Перлинами колекції є ікони ХVІІІ століття «Святий Лука» та «Зішестя в ад».

Фото з архіву музею

Схожі новини