Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Землетрус – не трамвай": сейсмолог уточнив інформацію про ймовірність потужних підземних поштовхів на Закарпатті

  • 05.11.2019, 08:58
  • 933

Регіон дійсно може бути сейсмічно вразливим, але передбачити землетрус неможливо.

Сейсмологи розповіли про ймовірність потужного землетрусу на Закарпатті, повідомляє ТСН.

Як пояснив заступник директора інституту геофізики Олександр Кендзера, в Україні справді існує ймовірність землетрусів. Центр, північ та схід країни менш схильні до таких катаклізмів, а от на Закарпатті, Прикарпатті, в Одещині та Криму така вірогідність зберігається через географічну близькість до сейсмоактивної зони Вранча, що у Румунії.

Коли може статися сильний землетрус в тій чи іншій частині світу — передбачити фактично неможливо. Експерт пояснює, що навіть якщо докупи зійдуться понад усі шість сотень ознак землетрусу — не факт, що він буде.

«Землетрус — це не трамвай, який за розкладом ходить. Якщо десь виникає напружено деформований стан, то змінюються навколо нього всі поля фізичні, і слідкування за тими полями і являє собою те, що називається ознаками можливого землетрусу. Однак всі вони разом взяті говорять про зміну напруження деформованого стану, а не про те, що буде землетрус. Може бути безліч маленьких землетрусів з тією енергією, або може енергія почати передавати в іншу точку, і не буде землетрусу», — каже Олександр Кендзера.

Схожі новини