Передплата 2024 ВЗ

Пристайко розповів про готовність до "нормандського саміту"

  • 01.11.2019, 16:13
  • 446

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявляє, що Україна, Франція і Німеччина готові до зустрічі лідерів "нормандської четвірки", але зустріч залежить від Росії.

Про це Пристайко сказав на спільному брифінгу з віце-прем'єр-міністром з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитром Кулебою та міністром оборони Андрієм Загороднюком, повідомляє УНІАН.

За словами Пристайка, визначення дати проведення зустрічі лідерів «нормандського формату» більше залежить від російської сторони. «Це правда, так, дійсно, залежить зараз від російської сторони більше, тому що ми з вами виконуємо ті домовленості, які були досягнуті», — заявив Пристайко.

Він нагадав, що цими домовленостями було визнання «формули Штайнмаєра» і розведення сил на трьох ділянках — у Станиці Луганській, Золотому і Петрівському.

«Сьогодні ми підходимо до розведення в останній, третій ділянці, тобто, в принципі, ми створимо всі необхідні умови. Розведемо у Петрівському, і, на жаль, обстріли свідчать, що одна зі сторін не хоче цього прогресу, тому що це останній крок перед зустріччю», — сказав Пристайко.

За словами міністра, нещодавно відбулася телефонна розмова президента України Володимира Зеленського з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, під час якої йшлося про погодження дати зустрічі. «Ми, французи і німці маємо готовність зустрітися найближчим часом. Це залежить від російської сторони. На сьогоднішній момент, ви бачите по їхній риториці, усе зводиться до того, що ми все ж таки найближчим чином зустрінемося», — сказав Пристайко.

Окремо він зауважив, що остаточна дата зустрічі визначається. «Я знаю, що німецькі колеги говорили з Російською Федерацією також. Давайте спробуємо подумати про те, що ніяких, крім технічних перепон, на сьогоднішній день немає», — заявив Пристайко. «Будемо сподіватися, що Росія знайде зручний час для всіх чотирьох країн, і в Берліні, у Парижі, — нам не важливо, де, у Мінську. Це не має значення для нас для всіх. Головне, щоб відбулася», — сказав Пристайко.

Схожі новини