Передплата 2024 «Добрий господар»

Нардепів-прогульників позбавлятимуть виплат: як це працюватиме і якими будуть штрафи

  • 01.11.2019, 12:12
  • 711

В Україні почав діяти закон про санкції для народних депутатів за прогули № 196-IX.

Закон скасовує письмову реєстрацію нардепів — залишається тільки електронна реєстрація на початку засідання за допомогою натискання кнопки «за». Але якщо нардеп запізниться на реєстрацію, а потім голосуватиме за законопроєкти, йому зарахують присутність, пише ТСН.

Якщо народний депутат протягом календарного місяця впродовж однієї чергової сесії Верховної Ради України без поважних причин не бере особистої участі у більш як 30 відсотках голосувань під час ухвалення рішень Верховної Ради України на пленарних засіданнях Верховної Ради України або у більш як 50 відсотках засідань комітету Верховної Ради України, до складу якого його обрано, такому народному депутату не відшкодовуються витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць.

Окрім того, нардепу нараховуватимуть зарплату за пленарні засідання лише за умови участі принаймні у 70% голосувань Верховної Ради. Обліковувати кількість голосувань будуть за допомогою електронної системи, а дані у відсотках публікуватимуться на сторінці депутата на сайті парламенту.

Близько 35 тисяч гривень — саме стільки може недоотримати нардеп, який буде прогулювати засідання парламенту і комітетів Верховної Ради. Це гроші, які народний обранець отримує на депутатську діяльність, тобто зустрічі з виборцями в різних містах країни, оренду приміщень для цього, проїзд туди та оренду для себе житла в Києві. Зарплату при цьому, а це ще майже 35 тисяч, не чіпатимуть.

«Треба йти далі і зробити формат нормальний цифровий, повторююсь, від того, як депутат заходить навіть в приміщення ВР, приміщення комітету, друге — заходження в зал для голосування і третя цифрова реєстрація — це вже саме голосування за будь-який законопроект. Тільки наголошую — відкрите, без жодної засекреченості», — вважає Валентин Наливайченко.

Щоб схопити штраф, нардеп має прогуляти мінімум третину пленарних засідань та половину засідань комітетів Верховної Ради, в яких він бере участь. Якщо є поважна причина прогулів, яку не уточнюють у законі — штрафу не буде.
Це не перша спроба змусити нардепів не прогулювати засідання парламенту. Нардепи минулого скликання отримували гроші лише за фактично відпрацьовані дні, але щоб день зарахували, депутат мав зранку зареєструватися в сесійній залі письмово. Після того він міг спокійно займатись своїми абсолютно не депутатськими справами. Цього разу будуть враховувати дані депутатської картки в електронній системі «Рада». Нардепи вважають цей спосіб більш надійним.

Схожі новини