Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Автокрісло потрібне навіть у таксі

В Україні почнуть штрафувати водіїв, які перевозитимуть дітей без спеціальних крісел

Верховна Рада прийняла закон, який передбачає штрафи для перевезення дітей без автокрісел. Відтак тепер усі батьки, які мають дітей віком до 12 років та зростом до 145 см, зобов’язані мати автокрісла. Навіть якщо не мають власного авто. Адже навряд чи хтось захоче вас підвезти, якщо йому загрожує штраф у 510 гривень. Саме таке покарання передбачене за перше порушення правил безпеки перевезення дітей. За повторне порушення — 850 гривень.

«Щороку на дорогах України гинуть не менше 3,5 тисяч людей та травмуються не менше 35 тисяч. Чималу частку серед потерпілих становлять саме діти, — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.- Звичайні автомобільні сидіння і паски безпеки не гарантують захисту пасажира, зріст якого менше 135 сантиметрів. При фронтальному ударі дитина легко вислизає з-під паска, виготовленого під габарити дорослого пасажира. Правильно встановлені дитячі автомобільні крісла є найдієвішим засобом пасивної безпеки для дитини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), правильно встановлені дитячі автомобільні крісла зменшують імовірність смерті немовлят приблизно на 70%, а дітей — на 54−80% дітей. Водночас, в Україні власники автівок використовують дитячі крісла лише для 12% дітей віком до 6 років, та майже ніколи для старших дітей, про що свідчать результати всеукраїнського опитування, проведеного дослідницькою компанією Ipsos в рамках проекту «Модернізація та підвищення безпеки дорожньої мережі в Україні».

Штрафи за перевезення дітей без автокрісел передбачені у всій Європі. І якщо у Польщі вони становлять приблизно 35 євро, то в Естонії — аж 400 євро. Однак там без проблем можна викликати таксі, оснащене автокріслом. У нас же лише деякі служби таксі мають одну-дві таких машин. Можна, звичайно, взяти крісло з собою. Та якщо для немовлятка автолюлька може бути відразу й переноскою, то крісло для старшої дитини досить габаритне, і носити його за собою нереально. Тож у цьому законопроекті мали би передбачити, що певний відсоток автопарку у службах таксі має бути оснащений такими кріслами. Інакше викликів від пасажирів з дітьми просто не прийматимуть.

Схожі новини