Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Українське кіновиробництво розвивається. Тепер є з чого вибрати фільми на фестиваль”

7 листопада у Трускавці розпочинається свято кіно

Жителі курортного Трускавця уже звикли, що на початку листопада їхнє місто на чотири дні перетворюється на маленький Голлівуд. І тепер з нетерпінням чекають на цю подію, адже 7 листопада тут розпочне роботу УІІІ Трускавецький кінофестиваль «Корона Карпат», медіапартнером якого є газета «Високий Замок». Лише за чотири фестивальні дні буде показано понад 50 фільмів, адже Трускавецький кінофестиваль уже давно зарекомендував себе як велике свято українського кіно.

Цьогорічний кінофестиваль — особливий, як і торік, адже організатори вже вдруге за всю історію його проведення «зелене» світло дали лише українським фільмам. Український кінематограф на повні груди заявив про свою силу, потужність і вміння зняти таке кіно, яке сміливо конкурує із зарубіжними фільмами на світових кінофестивальних майданчиках.

— Пригадую, 2010 року складно було знайти хоча б один повнометражний український фільм для участі у кінофестивалі, — розповів журналістові «ВЗ» генеральний директор «Корони Карпат» Олег Карпин. — Радію з того, що ситуація з українським кіновиробництвом стрімко розвивається. І тепер є з чого вибирати. Нам надіслали стільки добротних картин на конкурс, що відбірковій комісії було складно вбрати кращі з кращих.

Фільмом-відкриття УІІІ Трускавецького кінофестивалю «Корона Карпат» буде картина «Мої думки тихі» режисера Антоніо Лукіча, що нагороджена спеціальним призом журі програми East of the West 54-го Карловарського міжнародного кінофестивалю і призами Х Одеського кінофестивалю.

Цього року склад журі на кінофестивалі — зірковий. Фільми і роботу акторів-режисерів оцінюватимуть відома українська актриса Римма Зюбіна, режисер і актор Ахтем Сеїтаблаєв, кінорежисер Тарас Томанко, кінорежисер і сценарист Тарас Ткаченко, кінорежисер Сергій Марченко… Цей список можна продовжити, адже свої фільми приїдуть представляти не лише режисери, а й актори, задіяні у них.

На кінофестиваль було представлено багато українських фільмів, серед яких журі вибрало 11 найкращих, що змагатимуться в основній конкурсній програмі за «Золоту корону» — найвищу нагороду фестивалю. Обіцяє бути цікавою і насиченою також програма «короткого метра» і дипломних робіт.

Книголюбам організатори теж підготували подарунок — у рамках кінофестивалю Сергій Дзюба та Арсеній Кірсанов презентуватимуть свою книгу «Заборонений» (на основі книги знято однойменний фільм), а також автори представлять ще одну власну книгу «Позивний Бандерас». Обидві картини беруть участь у кінофестивалі. А свою книгу «Месник з курорту Трускавець» представлять сценаристи Борис Савченко та Тарас Метик.

У рамках програми «Покази фільмів місцевих кінематографістів» — прем'єра фільму «Дрогобицька голгофа» (режисер-постановник Олександр Король). На кінофестивалі буде показано документальний фільм про одного із найвидатніших художників ХХ століття Казимира Малевича — «Малевич. Український квадрат» (режисер Дмитро Джулай).

Серед цікавих заходів УІІІ Трускавецького Міжнародного кінофестивалю «Корона Карпат» — позаконкурсні програми, концерти та творчі зустрічі з провідними акторами України, а також творча зустріч у спеціалізованій школі для дітей з порушенням опорно-рухового апарату у Бориславі.

А ще на фестивалі традиційно буде встановлено «Бронзову плиту» — на честь фільма-переможця попереднього трускавецького кінофоруму.

Схожі новини