Передплата 2024 «Добра кухня»

Зеленський розпустив стару ЦВК несправедливо

Нова ЦВК підтвердила її рішення - Сергій Рудик законно переміг на парламентських виборах

У Верховній Раді України через день-два стане на одного депутата більше. Посвідчення за № 424 отримає самовисуванець Сергій Рудик (у ВР попереднього скликання входив до «Блоку Петра Порошенка»). Центральна виборча комісія визнала його переможцем дострокових парламентських виборів у мажоритарному окрузі № 198 у Черкаській області. Втім, зайти у сесійну залу пан Сергій мав право ще 29 серпня.

Два місяці вимушеного прогулу цей політик допустив не з власної волі. А через забаганки когось «у верхах». Сергій Рудик переконливо, з різницею у 1015 голосів, переміг на виборах свого конкурента із партії «Слуга народу» Наталію Дяченко. Вона не визнала поразки і затіяла судову тяганину. Хоча тодішня ЦВК визнала депутатом Рудика, й він прийняв присягу нардепа, апаратники Верховної Ради депутатського посвідчення йому не видали. Мовляв, Шостий апеляційний адмінсуд постановив, що це рішення є протиправним…

Скандал довкола Сергія Рудика президент Володимир Зеленський використав як один із приводів для розпуску Центрвиборчкому. Глава держави заявляв про «певну політичну заангажованість» цього органу. Новий склад ЦВК взявся перераховувати голоси в окрузі № 198. Виявив деякі розбіжності з результатами, які були встановлені дільничними виборчими комісіями раніше, однак визнав, що на результати голосування в окрузі вони не вплинули. Сергій Рудик — легітимний депутат.

Якщо колишня ЦВК вчинила правильно, діяла неупереджено, то чи не варто президенту попросити у неї пробачення за політичні ярлики, навішування яких коштувало людям роботи?

Схожі новини