Передплата 2024 «Добра кухня»

Лікар назвала сім найголовніших вітамінів на зиму

  • 30.10.2019, 20:34
  • 1 381

Вітаміни потрібні завжди, адже без них більшість життєво важливих процесів "зависнуть" або зовсім будуть неможливі

Особливо важливі для збереження здоров'я вітаміни А, групи В, а також С, D і Е. І коли влітку мало хто страждає від нестачі цих корисних речовин (хоча б тому, що вони регулярно надходять до організму разом зі свіжими плодами), то ближче до зими про поповнення запасів вже потрібно подбати додатково. Ба більше, через холод і постійні атаки пробуджених інфекцій їхня витрата збільшується в рази.

MedOboz з'ясував у експертки, терапевтки-гастроентерологтні Наталії Гордієнко, без яких вітамінів пережити зиму буде тяжко і як можна поновити їхні запаси.

Аскорбінка

Головний помічник імунітету — вітамін С. Він сприяє виробленню в організмі особливих речовин, які протистоять провокаторам різних запальних процесів.

Найбільша кількість цієї речовини взимку міститься в цитрусових (мандарин, апельсин, лимон, грейпфрут, лайм, памела, ківі), яблуках, квашеній капусті, а також свіжозаморожених смородині й малині (але їх не можна піддавати термообробці — вживайте у вигляді смузі або морсу).

Вітамін А

Це ще один помічник у боротьбі з вірусами і бактеріями. Чим більше цього вітаміну надходить в організм, тим ефективніше працює імунітет.

Збагатитися ним можна, щодня вживаючи плоди, що містять каротиноїди (з них синтезується вітамін А). Зокрема, це хурма, гарбуз, томати і сік з них, а також морква і манго.

Тіамін

З настанням холодів і зменшенням світлового дня багато хто може зауважити суттєве погіршення настрою, дратівливість тощо. І найімовірніша причина появи такого «супутника» полягає у виснаженні запасів вітаміну В1. Саме він відповідає за стан нервової системи і підтримує нормальний метаболізм, водночас швидко витрачається і зовсім не накопичується в організмі.

Щоб регулярно підтримувати його рівень, необхідно щодня вживати бобові, буряк, цвітну капусту, авокадо, апельсини або горіхи.

Вітамін В10

Параамінобензойна кислота (друга назва вітамінчика) рятує ще від одного неприємного супутника холодів — лущення шкіри. Вона сприяє природному синтезу захисного білка в організмі, завдяки чому негативні фактори переносяться з меншими втратами і для самопочуття, і для зовнішності.

Поповнювати запаси цього вітаміну можна, якщо регулярно додавати до свого раціону капусту, моркву, гриби, а також горіхи і сири (особливо козячий і овечий).

Вітамін В12

Взимку часто можна відзначити у себе незрозумілі запаморочення, слабкість і блідість шкіри. Можливо, річ в анемії — частому супутнику холодів, адже за низьких температур повітря розріджене і провокує порушення густоти крові. А рятує від цього стану (сприяє підвищенню рівня гемоглобіну) вітамін В12.

Його можна знайти взимку в зеленій цибулі, ківі, морепродуктах і червоній рибі, а також яйцях і сирі.

Вітамін «сонця»

Літньої пори від браку сонця мало хто страждає, а ось взимку — більшість. Вітамін D (синтезується в організмі саме під впливом сонячних променів) у всіх своїх комбінаціях необхідний для правильного засвоєння кальцію, тобто для міцного опорно-рухового апарату, краси волосся і нігтів, а також для гарного метаболізму.

Якщо сонячні ванни взимку для вас неможливі, подбайте, щоб у вашій тарілці регулярно були яйця, морепродукти і морська риба.

Вітамін Е

Ще один незамінний помічник організму взимку — токоферол. Він працює в режимі багатозадачності, а саме: бере участь в процесах, від яких залежить стан імунітету, виступає в ролі потужного антиоксиданту, а також захищає нервову систему від перевантажень.

Міститься ця корисна речовина у великих кількостях в рослинних оліях, авокадо, шпинаті і капусті.

Схожі новини