Передплата 2024 «Добрий господар»

Питання націоналізації ПриватБанку ключове для майбутньої співпраці з МВФ та іноземних інвесторів,— інвестбанкір

  • 29.10.2019, 17:58
  • 839

Майбутнє судових процесів щодо націоналізації ПриватБанку є критичним для Міжнародного валютного фонду та іноземних інвесторів у питаннях продовження співпраці з Україною.

Про це повідомив інвестиційний банкір та економіст, головний стратег з питань суверенного боргу компанії BlueBay Asset Management Тімоті Еш передає hromadske.

«Я думаю, що питання ПриватБанку — це питання номер 1 для міжнародних інституцій, як наша, а також для МВФ», — повідомив Еш.

Він зазначив, що заява уряду про зростання економіки України на 40% протягом наступних 4 років може втілитися у життя, однак для цього потрібно не допустити «відкату» назад реформ, здійснених у банківському секторі.

«МВФ хоче твердих зобов'язань щодо того, що денаціоналізації ПриватБанку не буде. У МВФ хочуть знати, чи є в уряду зрозумілий план «Б», — додав Еш, зазначивши, що у разі ухвалення рішення суду, яким ПриватБанк повернуть колишнім власникам, державі доведеться вивести з банку 155 мільярдів гривень, що призведе до банкрутства цього банку.

Раніше в уряді заперечували, що між Україною та МВФ існують непорозуміння у питаннях домовленостей про нову програму співпраці, зокрема викликані судовими процесами щодо націоналізації ПриватБанку.

У ЄБРР, який є найбільшим інвестором в Україну у 2019 року, заявили, що прагнуть побачити від уряду та президента не лише заяв щодо ПриватБанку, але й конкретних дій, зокрема щодо розслідування виведення з банку 5,5 мільярдів доларів його колишніми власниками.

Під час виступу на інвестиційному форумі в Маріуполі прем’єр-міністр України заявив, що уряд не може втручатися у роботу судів у справі ПриватБанку, однак буде робити все, щоб реформувати судову систему та не допустити ухвалення неправомірних рішень судів.

23 жовтня під час зустрічі з послами країн G7, в Офісі президента заявили, що «підстав для повернення ПриватБанку Коломойському немає». Це було чи не вперше, коли в Офісі президента однозначно заявили про неможливість ренаціоналізації банку.

«Ми вважаємо, що які б не були рішення судів, немає жодних підстав для повернення державного ПриватБанку колишнім акціонерам», — повідомили там.

17 жовтня Господарський суд Києва переніс ухвалення остаточного рішення у справі про повернення акцій ПриватБанку Коломойському. У суді вирішили дочекатися результатів апеляції, яку подала держава на рішення Окружного адміністративного суду, який визнав націоналізацію ПриватБанку незаконною.

Схожі новини