Передплата 2024 ВЗ

На тристоронніх газових переговорах у ЄС, Росія підіймала питання дозволу на завершення будівництва "Північного потоку-2", - Нафтогаз

  • 29.10.2019, 12:28
  • 506

Російська делегація під час тристоронніх переговорів про транзит газу через газотранспортну систему України до Європи підіймала питання надання дозволів на завершення будівництва свого газопроводу в обхід України — «Північного потоку-2».

Про це повідомив голова Нафтогазу Андрій Коболєв на своїй сторінці у Facebook.

«Це питання піднімалось в двосторонньому форматі, де українська сторона не була присутня, але, як мені повідомили джерела з Єврокомісії, серед аргументів Газпрому буда одна цікава теза: «Наш проект (тобто «Північний потік-2»), не тільки суто комерційний, але й цілком проєвропейський, бо в ньому є європейські компанії-партнери. Ми готові ділитись прибутками від транспортування газу з вами», — заявив Коболєв.

У Нафтогазі вважають, що залучення великих європейських компаній до будівництва «Північного потоку-2» дозволяє Росії тиснути на ЄС в питаннях постачання газу, виборюючи менш вигідні для України умови майбутнього контракту або і й повну відсутність транзиту газу.

Водночас, для того, аби посилити українські позиції на цих переговорах, Коболєв порадив депутатами передбачити у законопроєкті про створення незалежного оператора ГТС України можливість залучення іноземних партнерів доуправління ГТС.

«Ми не можемо програти конкурентну боротьбу за європейських партнерів з Газпромом. Навіть на рівні декларацій», — додав Коболєв.

Схожі новини