Передплата 2024 ВЗ

У Великій Британії помер радянський дисидент Володимир Буковський

  • 28.10.2019, 10:15
  • 652

Російський письменник і громадський діяч, один із засновників дисидентського руху в СРСР, Володимир Буковський помер ввечері 27 жовтня у Кембриджі (Велика Британія).

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Володимиру Буковському було 76.

Володимир Буковський — критик внутрішньої і зовнішньої політики Росії і особисто президента Володимира Путіна. У 2007 році він висувався кандидатом у президенти Росії, проте йому відмовили у реєстрації. У 2009 році Буковський увійшов до політради опозиційного руху «Солідарність». З 1976 року письменник живе у Великій Британії, після того, як СРСР звільнив його з в’язниці, обмінявши на лідера Комуністичної партії Чилі Луїса Корвалана у результаті міжнародної кампанії на підтримку дисидента.

До того брав активно брав участь у протестному русі радянських інтелектуалів, за що неодноразово був заарештований, а також примусово госпіталізований до психіатричних закладів.

У Британії Буковський закінчив Кембриджський університет за фахом «нейрофізіологія», активно займався громадською діяльністю. Був одним з ініціаторів бойкоту Олімпіади в СРСР у 1980 році.

Займався звільненням радянських солдатів, полонених в Афганістані.

У квітні 2015 року кембриджська королівська прокуратура висунула йому звинувачення у виготовленні та зберіганні «непристойних дитячих фотографій». У відповідь Буковський подав до суду на британську прокуратуру, звинувативши її в наклепі і перевищенні службових повноважень.

У лютому 2018 розгляд справи було призупинено.

Схожі новини