Передплата 2024 «Добрий господар»

Кожен 100-й будинок в Україні – аварійний: в Кабміні почали бити на сполох

  • 28.10.2019, 09:34
  • 751

За даними Кабінету міністрів, приблизно кожен сотий житловий будинок в Україні перебуває в аварійному стані.

«Близько 1% у нас — аварійні та ветхі будинки. Здається, що один відсоток — небагато. Насправді, це кожен 100-й будинок», — розповів в ефірі ObozTV перший заступник міністра розвитку громад і територій України Дмитро Живицький.

«Щоб стало зрозуміліше — кожна сота квартира. Тобто в трьох під'їздах 9-поверхового будинку вже є одна аварійна квартира, якщо брати з розрахунку на 1 квадратний метр. Це дуже серйозна цифра», — пояснив Живицький.

Чиновник уточнив, що більше 60% житлового фонду України становлять будинки, зведені в 1950—1980-х роках.

За його словами, відновлення вимагає і житловий фонд, і комунальна інфраструктура. Зокрема, системи водо- та теплопостачання, закладені 30−50 років тому.

«Нам потрібно націлювати органи місцевого самоврядування вкладати гроші в цю інфраструктуру. А не тільки займатися тим, що „видно“, щоб мера обрали на наступний період. Бруківка і плитка — те, без чого не обходиться жодне місто… Але насамперед потрібно думати про те, де живуть люди», — наголосив заступник міністра.

Одними з найбільш проблемних в Україні є застарілі та непридатні для проживання «хрущовки». Якщо не розпочати їхнє знесення чи капітальний ремонт, то вже через лічені роки половина сімей може залишитися без житла.

Схожі новини