Передплата 2024 «Добра кухня»

НАБУ подало новий позов проти ексзаступника секретаря РНБО Гладковського

  • 27.10.2019, 13:15
  • 525

Національне антикорупційне бюро України звернулося в суд з черговою вимогою притягти президента корпорації "Богдан", ексзаступника секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олега Гладковського до відповідальності за неявку за викликом детективів НАБУ.

Про це заявив адвокат Гладковського Руслан Волинець, передає «Інтерфакс-Україна».

Як повідомляється на сайті корпорації «Богдан», Волинець називає нову справу проти свого підзахисного безпідставною і розцінює її як чергове свідчення політично вмотивованого переслідування. «Звинувачення проти Гладковського надумані, оскільки детективи НАБУ були попереджені у встановлені законом порядки та терміни про причини неможливості прибуття у визначені ними день і час», — зазначив він.

Адвокат нагадав, що липнева поїздка Гладковського за кордон була запланована ще в травні, а не за день до допиту, про що свідчить купівля квитків на літак.

За словами Волинця, судове засідання відбудеться у понеділок 28 жовтня о 9:30 у Вищому антикорупційному суді України.

Корпорація «Богдан» також повідомляє, що повідомила послів країн «Великої сімки» про продовження політично мотивованих дій і необґрунтованих звинувачень на адресу Гладковського і підприємств, що входять до складу корпорації.

Як повідомлялося, 17 жовтня Гладковського затримали в аеропорту «Бориспіль» детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

18 жовтня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомила, що Гладковському повідомлено про підозру в зловживанні службовим становищем та декларуванні недостовірних відомостей. Детективи НАБУ повідомили його про підозру за ч. 2 ст. 364 та ст. 366 — 1 Кримінального кодексу України.

Встановлено, що Гладковський використовував надану йому владу та службове становище всупереч інтересам служби для отримання неправомірної вигоди ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс», в якій він є кінцевим власником. Він забезпечив включення до державного оборонного замовлення та подальшу закупівлю за рахунок державного бюджету вантажних автомобілів підвищеної прохідності МАЗ 6317 (Богдан 6317) за завищеними цінами у дочірнього підприємства «Автоскладальний завод № 2», який входить до складу ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс». В результаті державі було завдано збитків у сумі понад 10,62 млн грн.

Крім того, встановлено, що колишній чиновник не задекларував доходи дружини, отримані нею від здачі в оренду елітної нерухомості у центрі столиці, — 54 тис дол. (за 2016 рік), 63 тис дол. (за 2017 рік) і 47,5 тис дол. (за 2018 рік).

Пізніше адвокат Гладковського повідомив, що подав до суду через незаконне затримання його підзахисного детективами НАБУ. Про це йдеться в скарзі, поданій адвокатом затриманого до Шевченківського районного суду. Також захисник Гладковського заявив, що його підзахисний системно співпрацював зі слідством і не давав підстав для застосування цієї норми. Він з'являвся на допити, надавав необхідну слідчим інформацію, а також після звільнення з держслужби більше ніж десять разів виїжджав за кордон і повертався в Україну.

19 жовтня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід Олегу Гладковському у вигляді утримання під вартою до 15 грудня 2019 року з правом внесення застави в 10 млн грн. Вранці 21 жовтня за Гладковського його близькі внесли заставу.

Схожі новини