Передплата 2024 «Добра кухня»

У 18 до армії: в Україні посилюють правила призову

  • 26.10.2019, 12:57
  • 1 518

Офіс президента України Володимира Зеленського підтримав ініціативу Генерального штабу Збройних сил України призивати українців в армію з 18 років, як того вимагає законодавство

Про це під час брифінгу заявив 24 жовтня заявив начальник відділення комплектування Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ підполковник Микола Качаненко, передає OBOZREVATEL з посиланням на «АрміяInform».

Відзначимо, закон «Про військовий обов'язок і військову службу» встановлює, що на строкову службу призивають громадян, які досягли 18 років, але не старше 27 років. Згідно ж з останніми президентськими указами, в армію йшли з 20 років.

«Така розбіжність негативно впливає на призовну кампанію. Молода людина, як правило, після закінчення школи або коледжу намагається влаштуватися в житті — хтось починає працювати, хтось заводить сім'ю. І в подальшому хлопець розглядає службу в армії як небажану», — пояснив Качаненко.

Він розповів, що був присутній на нараді в ОП під головуванням одного з заступників керівника органу.

«Там озвучили пропозицію призивати в армію з 18 років, як того вимагає закон. У письмовому вигляді така пропозиція надійшла і від Генштабу ЗСУ. Отже, є надія, що наступний указ президента про призов громадян на строкову службу буде відповідати закону України „Про військовий обов'язок і військову службу“, і юнаків знову будуть призивати в армію з 18 років», — поділився військовий.

Крім того, в Генштаб ЗСУ надходили пропозиції щодо підвищення відповідальності призовників за порушення правил військового обліку. Йдеться, зокрема, про неявку у військкомат за повісткою і ухилення від військової служби.

«Для призовника сьогодні не є проблемою сплатити штраф 255 гривень і продовжувати ігнорувати повістки. За ухилення від військової служби у нас покарання — не «позбавлення волі», а лише «обмеження». Суворий наш суд в кращому випадку може винести вирок у вигляді умовного покарання. Тому окремим призовникам вигідніше навіть бути умовно засудженими, ніж служити в армії «, — додав підполковник.

Схожі новини