Передплата 2024 «Добра кухня»

Медик розповіла, як дорослим робити ревакцинацію проти дифтерії

  • 25.10.2019, 17:28
  • 809

Дорослі в Україні мають кожні десять років робити ревакцинацію проти дифтерії, звернувшись за консультацією до сімейного лікаря і, за потреби, зробивши аналіз крові на визначення антитіл до хвороби.

Про це повідомила завідувач інфекційного відділення Олександрівської лікарні Людмила Мінова під час брифінгу у п'ятницю, передає УНН.

«Якщо людина хоче зробити вакцинацію, вона повинна поспілкуватися зі своїм сімейним лікарем для того, щоб визначити, чи є протипокази для проведення вакцинації. Якщо людина не впевнена, чи робила вона вакцинацію в дитинстві, можна зробити аналіз крові на визначення антитіл до дифтерії. Через 10−15 років (після щеплення — ред.) рівень антитіл (до дифтерії — ред.) знижується, і людина потребує повторного щеплення. Воно має проводитися кожні 10 років», — розповіла медик.

За її словами, у випадку наявності достатньої кількості антитіл до хвороби захворювання в результаті контакту з хворою на дифтерію людиною не виникає взагалі або ж виникає в легкій формі й без ускладнень.

При цьому, вона додала, що в окремих випадках щеплення не спрацьовує і відповідний імунітет не формується навіть після кількох ревакцинацій. У такому випадку слід звернутися до імунолога, щоб з'ясувати причину збоїв.

Нагадаємо, в Ужгородському університеті припинили навчання через дифтерію.

Крім того, у Києві захворів один з учнів ліцею, який не мав щеплення через відмову батьків.