Передплата 2024 ВЗ

У крісло Чаплінського сів 32-річний Коломєйцев

“Чому профільна комісія ЛМР не почула від нього плану дій щодо боротьби з незаконними забудовами?”

Начальником управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради призначено 32-річного доцента Національного університету «Львівська політехніка» Антона Коломєйцева. Наразі працюватиме за контрактом (поки у мерії не проведуть відкритий конкурс). Міський голова Андрій Садовий обіцяє, що до конкурсу залучать фахівців зі Спілки архітекторів України, які оцінять претендентів.

Антон Коломєйцев працює доцентом Інституту Харківської школи архітектури та доцентом кафедри архітектурного проектування Інституту архітектури НУ «Львівська політехніка». Коломєйцев, що працював, зокрема, над проектом реконструкції вулиці Степана Бандери й концепцією інтегрованого розвитку міста, прийде на зміну Юліану Чаплінському, який був головним архітектором Львова з 2015 року. 30 вересня цього року Чаплінський став заступником міністра розвитку громад.

Про новоспеченого головного архітектора Львова Юліан Чаплінський висловився так: «Антон був членом містобудівної ради, має великий досвід викладання. Він наймолодший кандидат архітектури у „Львівській політехніці“ в історії незалежної України. Володіє німецькою і англійською мовами. Зараз містам потрібні не архітектори, а „урбанпленери“. Антон є найліпшим спеціалістом у цій площині, знає про тенденції у Європі».

Голова депутатської комісії архітектори, містобудування та охорони історичного середовища Львівської міської ради Ігор Телішевський висловив «ВЗ» свою думку про призначення Коломєйцева. Телішевський каже, річ не у «ніжному» віці чиновника, а у тому, що Садовий підкилимно, без жодного конкурсу та обговорень з громадськістю й експертами призначає на посаду головного архітектора Львова свою людину. Депутат обурюється: чому профільна комісія не бачила на своєму засіданні новачка-архітектора, не почула від нього плану дій щодо боротьби з незаконними забудовами? «Хоча згодом відбудеться конкурс на цю посаду, призначення „за контрактом“ означає те, що конкурс виграє саме Антон Коломєйцев, — наголошує Ігор Телішевський. — На посади надалі призначають своїх! Нічого не можу сказати про нового головного архітектора, бо з ним не спілкувався».