Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Міністерка фінансів Маркарова причетна до виведення зі збанкрутілого банку нерухомості на Подолі на свою фірму - ЗМІ

  • 25.10.2019, 09:14
  • 623

Міністр фінансів Оксана Маркарова начебто причетна до виведення з "Актив-банку" елітної нерухомості на свою фірму за значно нижчою ціною.

Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях», передає Радіо Свобода.

За даними журналістів, 2013 року Маркарова разом зі своїм чоловіком Данилом Волинцем придбала банк у братів Андрія та Сергія Клюєвих. Наступного року Національний банк визнав цю фінустанову неплатоспроможною. Втім, незадовго до банкрутства родина Маркарової встигла продати «Актив-банк» та нерухомість на Подолі, яка йому належала. Придбала усе це фірма «Синонім», співзасновником якої була Маркарова, йдеться у розслідуванні.

Проданий будинок перебував в іпотеці у державного «Укрексімбанку», який після продажу нерухомості втратив заставу. Фінустанова оцінювала заставну вартість цієї будівлі у майже 130 мільйонів гривень. Але перед продажем нову оцінку вартості проводила фірма «Істерн консалтинг груп», якою Маркарова керувала раніше. Згідно з цією оцінкою, вартість будинку на Подолі становила вдвічі менше. Утім, «Синонім» сплатила за нього лише 16 мільйонів гривень, зазначають журналісти. Зараз «Укрексімбанк» через суди намагається повернути собі право на нерухомість. У будівлі розташовується «Акордбанк», який належить чоловікові Маркарової, також приміщення винаймають юристи і музей-архів преси.

Міністр фінансів переконує, що на момент придбання будівлі вона вийшла як зі складу акціонерів «Актив-банку», так і з засновників «Синоніму». Але офіційні документи свідчать про зворотнє, йдеться у розслідуванні. У той же час Маркарова спростовує факт придбання будівлі на Подолі у декілька разів дешевше від заставної вартості нерухомості.

На своїй сторінці у Facebook міністр написала, що купівля «Активбанку» була її бізнес-помилкою. За її словами, під час короткого володіння і управління нею банком до березня 2014 року він не був визнаний ні проблемним, ні неплатоспроможним. Що стосується вищезгаданої будівлі, то Маркарова каже, що лише винаймає там офіс для Музею Преси, але до продажу нерухомості не має ніякого відношення. «Все майно, належне мені та моєму чоловіку, вказую в своїх електронних деклараціях, про перевірки яких мої читачі знають досить багато завдяки дуже прискіпливому до мене ставленню НАЗК», — написала Оксана Маркарова. Голова Мінфіну зазначила, що готова надати будь-які пояснення правоохоронним органам, «які вирішать через цю передачу зайняти мене наданням пояснень ще й на цю тему».

Схожі новини