Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Суд зобов'язав Коломойського виплатити Росії величезну суму

  • 24.10.2019, 15:12
  • 725

Верховний суд РФ зобов'язав Україну виплатити $112 млн та відсотки російській нафтовій компанії "Татнафта" у справі "Укртатнафти". Остання належить бізнесмену Ігорю Коломойському

Там відхилили касаційне подання України щодо оскарження рішення Арбітражного суду Ставропольського краю (винесено в березні 2019 року) і постанову Арбітражного суду Північно-Кавказького округу (від 21 червня) у тій же справі.

Про це повідомляє «Інтерфакс», передає OBOZREVATEL

Зокрема, Київ вказував на порушення судами норм матеріального та процесуального права. «Тим часом Верховний суд дійшов висновку, що підстав для перегляду вищезазначених рішень немає», — йдеться в публікації.

Справа тягнеться ще з 2008 року. Російська компанія вимагала захисту своїх інвестицій, які, на думку її керівництва, вона втратила в Україні.

«Розгляд стосується компанії „Укртатнафта“, створеної відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ», — уточнює агентство.

Кременчуцький НПЗ — один із найбільших нафтозаводів в Україні. Він виробляє орієнтовно 50% українського бензину.

Раніше майже 55,6% акцій «Укртатнафти» належали структурам, що близькі до «Татнафти», Мінземмайна Татарстану та безпосередньо «Татнафти». Та внаслідок судових розглядів в Україні частка татарстанських акціонерів в НПЗ зійшла практично нанівець, а у підприємства з'явилися нові акціонери, причетні до групи «Приват» українські бізнесмени Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов.

Спочатку загальна сума претензій «Татнафти» за втрату акцій і контролю над Кременчуцьким НПЗ перевищувала $ 2,4 млрд. З часом цифра знизилася до $ 112 млн.

Схожі новини