Передплата 2024 «Добра кухня»

У ніч із суботи на неділю Україна переходить на зимовий час

Уже цієї неділі українці зможуть спати на годину довше.

У ніч з 27 на 28 жовтня Україна переходить на зимовий час. Тим, хто має механічні годинники, треба перевести стрілки на годину назад. Більшість комп’ютерів та мобільних телефонів переходять на зимовий час автоматично — о 4-й годині ранку.

Україна — не єдина країна, яка використовує літній та зимовий час. Країни Є С також переводять стрілки двічі на рік. Однак уже 2021 року ЄС відмовиться від цієї практики — Європарламент ухвалив відповідне рішення. Країни-члени ЄС самі мають вирішити, на якому часі їм залишитись — зимовому чи літньому. Серед європейців, як і серед українців, нема однозначної думки щодо доцільності «сезонного» часу. Деякі країни, як-от Греція, Кіпр, Італія, схиляються до того, що перехід на зимовий та літній час досить зручні.

Однак більшість жителів ЄС вважають таку практику застарілою. Мовляв, вперше на літній-зимовий час перейшли під час Першої світової війни, аби економити на освітленні. Нині ж освітлення не є основним «пожирачем» електрики, оскільки для нього використовують не лампи розжарювання, а енергоощадні лампи. Тож економія від такого кроку сумнівна і не покриває витрат на переналаштування техніки через зміну часу. Особливо важко залізницям та транспортним компаніям. Узгодження графіків поїздів та авіарейсів у ніч, коли переводять годинники, викликає певні проблеми.

Щодо негативного впливу на здоров’я від зміни часу, то наукового підтвердження цього не знайшли. Більше того, прихильники здорового способу життя переконують, що змінювати свої графіки відповідно до часу сходу-заходу сонця навіть корисно.
До речі, в Україні один раз уже скасовували переведення годинників. Тоді хотіли залишити літній час.

Однак через незадоволення західної частини країни (бо дітей доведеться вести в школу затемна) постанову скасували, і перехід на зимовий та літній час залишили. Проблема в тому, що Україна — країна велика. Хоча більша частина території розташована у так званому другому часовому поясі (київський час), частина Закарпаття географічно належить до першого часового поясу, а Луганська, Донецька та частини Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей — у третьому поясі. Тож якщо там уже зайшло сонце й темно, на заході країни ще білий день.

Схожі новини