Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Беремо на себе всі ризики, які можуть бути з єврейською громадою...»

Григорій і Юлія Козловські спорудять перший приватний пологовий будинок – на вулиці Рапопорта, 6, на території комплексу єврейського шпиталю

У Львові з’явиться перший приватний пологовий будинок — на території стародавньої єврейської дільниці міста.

Виконком міськради погодив містобудівні умови і обмеження на реконструкцію будівель на вул. Рапопорта, 6, під приватний медичний центр із пологовим будинком.

Земельна ділянка під майбутню забудову — площею 0,2463 га, її цільове призначення — «для будівництва і обслуговування інших будівель громадської забудови».

Відповідний проєкт землеустрою для ТзОВ «Лемберг медікал Центр» під будівництво медичного центру депутати ЛМР погодили ще у квітні цього року. За цією ж адресою розташована 3-тя міська клінічна лікарня, а поруч, на вул. Рапопорта, 8, — пологове відділення 3-ї міської клінічної лікарні…

Згідно із містобудівними умовами і обмеженнями, це має бути реконструкція наявної будівлі (розташованої безпосередньо за 3-ю лікарнею) — за рахунок надбудови та прибудови. Висота будівель не має перевищувати 18 метрів, це приблизно 6 поверхів.

Згідно з даними системи Youcontrol, ТзОВ «Лемберг медікал Центр» належить дружині відомого львівського бізнесмена та депутата ЛМР Григорія Козловського Юлії, а керівником фірми є він сам.

Під час обговорення цього питання на виконкомі вирішили дати інвестору протокольне доручення — відремонтувати аварійну і небезпечну для людей підпірну стіну, яка розташована поруч. За словами секретаря міської ради Анатолія Забарила, на це потрібно близько 3 мільйонів грн.

Представник «Лемберг медікал Центр» повідомив, що «інвестор готовий взяти фінансові зобов’язання щодо відновлення цієї аварійної стіни, хоч вона і виходить за межі цієї ділянки».

Начальник управління охорони історичного середовища Львова Лілія Онищенко зауважила, що будинок на Рапопорта, 6, історично належав до комплексу єврейського шпиталю.

«Вважаю, забудовнику треба представити цей проєкт єврейській громаді й обговорити його», — сказала пані Лілія.

На що представник забудовника відповів так:

«Беремо на себе всі ризики щодо подій, які можуть відбуватися із єврейською громадою. Тобто ми цілком і повністю усвідомлюємо всі наслідки і ризики, які тут можуть відбуватися».

Майбутнє будівництво на Рапопорта, 6, — не перше, яке веде родина Козловських. На позаминулому засіданні виконком ЛМР дозволив доньці Григорія Козловського, Софії Максимець, збудувати готель на вулиці Дорошенка. Була використана цікава схема: спочатку ОСББ отримало ділянку для обслуговування будівлі, а потім ця ділянка стала заставою за борг перед іншою юридичною особою…

Після дозвільного рішення виконкому депутат міськради Тарас Чолій заявив, що це — «узаконення безкоштовного виділення одній з найбагатших людей Львова ділянки вартістю понад шість мільйонів гривень».

Довідка «ВЗ»

Пологове відділення 3-ї міської клінічної лікарні Львова розміщене на вул. Рапопорта, 8, — у будівлі, що є пам’яткою архітектури. Будинок колишньої єврейської лікарні (1898−1901, архітектор Казимир Мокловський) виконаний у мавританському стилі. Єврейська лікарня була cпopуджена на кошти фундації Мавриція Лазаруса. Загалом вулиця Рапопорта є територією давнього єврейського цвинтаря. Міська рада раніше заявляла, що збирається впроваджувати проєкт облаштування цієї території як меморіальної…

Схожі новини