Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Кремлі заявили, що не бачать просування у підготовці саміту в "нормандському форматі"

  • 21.10.2019, 17:58
  • 836

Особливої просування по підготовці саміту в “нормандському форматі” не спостерігається, російську сторону “турбує ситуація в Україні”.

Про це журналістам повідомив помічник президента з міжнародних справ Юрій Ушаков, передає УНН з посиланням на федеральне агентство ТАСС.

«Нас дещо непокоїть ситуація, яка створилася після того, як певну роботу провели політичні радники лідерів „нормандського формату“ між собою, потім їх домовленості були закріплені рішенням контактної групи в Мінську, — сказав він. — Зараз, я б так сказав: особливого просування в контексті підготовки запланованої зустрічі в верхах „нормандського формату“ не спостерігається, хоча бажання провести таку зустріч у всіх сторін є».

Говорячи про моменти, які викликають занепокоєння в Москві, Ушаков також відзначив той факт, що після підписання узгодженого тексту «формули Штайнмайера», а також схвалення графіка розведення сил на ділянках лінії зіткнення у населених пунктів Золоте і Петрівське на Донбасі нібито «почали надходити досить суперечливі сигнали» з Києва. «Українські націоналісти з батальйонів „Азов“, „Айдар“ і „Донбас“ прибули до Золотого і Петрівського. Ясно, що зробили вони усі зусилля, щоб не допустити розведення і була така загроза, що якщо будуть відведені збройні сили України з цих районів, то націоналісти могли б зайняти їх позиції», — зазначив Ушаков.

В цілому, за його словами, в ситуації з врегулюванням на сході України «багато зараз незрозумілого». «Плюс суперечливі, неконструктивні заяви прес-секретаря Кучми (Дарки Оліфер) за підсумками роботи контактної групи, плюс незрозумілість, яка йде від інших офіційних представників Києва, в тому числі і самого Зеленського», — додав Ушаков. Він зауважив, що все це відбувається на тлі «активізації націоналістів як на лінії розведення сил, так і в самому Києві».

Говорячи про націленість на проведення саміту в «нормандському форматі», Ушаков в черговий раз нагадав позицію Росії. «Ми хочемо, щоб цей новий саміт був ретельно підготовлений, в тому числі, щоб був заздалегідь узгоджений проект майбутніх підсумкових рішень і, щоб на цьому саміті були намічені якісь додаткові кроки щодо реалізації мінських домовленостей, а не зафіксовано бажання Києва переглянути наявні домовленості, переглянути положення комплексного плану», — заявив Ушаков.

Він додав, що Москва готова провести саміт, але потрібно його ретельно підготувати. «Зокрема, в ході бесіди Путіна з Меркель лідери домовилися ще раз дати доручення і радникам, і міністерствам закордонних справ активізувати підготовку і намагатися зістикувати і узгодити позиції», — заявив представник Кремля.

Схожі новини