Передплата 2024 «Добра кухня»

Україну накрила хмара чадного газу

  • 21.10.2019, 12:10
  • 1 612

Україна з самого ранку 21 жовтня накрита хмарою чадного газу. Рівень забруднення найвищий в Європі, на рівні з промислово забрудненими районами Китаю.

Про це у себе на сторінці розповів активіст Євген Сойкін, передає УНІАН.

«Я не знаю, чи проблема лише у спалюванні стерні та листя. Хіба південь і захід України їх не палять? Але там немає такої концентрації чадних газів. Яка ж насправді причина? Чи будуть офіційні заяви органів влади? Чим ми труїмося? Мова не йде про забруднення мікрочастинками/пилом. Мова йде про забруднення чадним газом, який не має кольору та запаху. Його поширення фіксується космічними супутниками», — зазначив він.

За його словами, карта поширення чадних газів не збігається з картою поширення туману, який сам по собі не становить небезпеки отруєння. «Гіпотеза, що це палять стерню та листя руйнується фактом, що поширення чадного газу фактично зупиняється на межі Київської та Житомирської областей. Крім того, відсутність надмірного забруднення над Одесою та Львовом нівелює гіпотезу про те, що це може бути наслідок концентрації автомобілів. Схоже, є якісь інші серйозні джерела проблеми, які або поки не встановлено, або які замовчуються», — вважає активіст.

Як пише видання «Погляд», на думку фахівців, враховуючи той факт, що в Україні немає такої концентрації підприємств, як, для прикладу, у Китаї, причиною забруднення повітря може бути масове спалення листя.

«Вже тривалий час над Україною переважає антициклональний характер погоди, коли опади малоймовірні, вітер або слабкий, або взагалі штиль. На карті 1 чудово видно, що ми належимо сухій повітряній масі. Якщо брати до уваги сезон масового опадання листя, кількості викопаної сухої огудини на городах, підготовки городів та полів до зимового періоду, величезні масштаби паління, на печерному рівні — свідомість багатьох громадян, майже повна відсутність покарання за паління трави, бездіяльність відповідних структур у хоча б регулярних попередженнях та поясненнях, то картина виглядає сумною», — зазначила синоптик Наталка Діденко.

Схожі новини