Передплата 2024 ВЗ

Британський парламент відтермінував вихід з ЄС

  • 19.10.2019, 17:58
  • 558

Палата громад британського парламенту під час обговорення нової угоди щодо Brexit ухвалила поправку, внесену депутатом Консервативної партії Олівером Летвіном. Таким чином депутати вирішили, що уряд прем'єр-міністра повинен спочатку прийняти законодавство, необхідне для виходу з Євросоюзу, а потім виносити на голосування проєкт угоди з Євросоюзом

За це рішення проголосували 322 депутати, проти — 306. Прем'єр-міністр Борис Джонсон виступав категорично проти цього відтермінування, йдеться на сайті 24 каналу

19 жовтня виступаючи на позачерговому засіданні британського парламенту автор поправки — депутат Летвін наголосив, що він підтримує угоду. Водночас свою поправку він назвав підстраховуванням. В іншому випадку, на думку Летвіна, консерватори можуть вже після схвалення угоди відхилити законопроєкт про вихід з Євросоюзу.

У такому випадку Великобританія може покинути ЄС без угоди. Адже сам Джонсон говорив, що або буде прийнято його угоду, або ніякої угоди взагалі не буде.

Відзначимо, що поправка Летвіна зобов'язує прем'єр-міністра попросити Брюссель про нову відстрочку, оскільки британський уряд точно не встигне остаточно схвалити угоду до кінця 19 жовтня (із запланованою датою Brexit 31 жовтня). Джонсон вже говорив, що просити про нову відстрочку не хоче.

Після голосування Джонсон оголосив, що не має наміру просити про відтермінування, а необхідний для виходу з Євросоюзу законопроєкт буде внесено на розгляд парламенту наступного тижня. Джонсон впевнений, що зможе домогтися завершення усіх формальностей для виконання Brexit 31 жовтня.

У відповідь лідер опозиційних лейбористів Джеремі Корбін нагадав Джонсону, що закон зобов'язує його попросити про відтермінування, оскільки остаточне рішення до кінця 19 жовтня ухвалити точно не вдасться. Спікер Джон Беркоу відмовився примушувати Джонсона до відтермінування. Після цього консерватори на чолі з Джонсоном покинули Палату громад.

За словами Беркоу, раніше йому дали зрозуміти, що у разі поразки під час голосування (що і сталося) британський уряд підготує спеціальну заяву. Голосування з основного питання — про угоду з ЄС — не відбулося.

Схожі новини