Передплата 2024 «Добра кухня»

"Розслідування ДБР проти Порошенка на руку Росії", - адвокат

  • 18.10.2019, 18:35
  • 587

Адвокат Петра Порошенка пояснив, чому п'ятий президент не приводив на допити у ДБР

Про це Ілля Новіков сказав в ефірі Еспресо.TV.

«ДБР розвело небувалу активність у справах навколо Порошенка. По жодній зі справ він не проходить підозрюваним, його усюди викликають як свідка. Менше з тим, таких справ багато і в них проявляється активність (ДБР, — ред.). Дуже характерний підхід: щоразу повістка — якщо вона взагалі надсилається — надсилається якимось нетривіальним способом. Потім дзвонять Ігорю Голованю (інший адвокат Порошенка, — ред.) і питають: „Чому ви не явились? За 5 хвилин чекаємо вас на допит“. Я в Росії саме звик до такого підходу, коли російські слідчі займаються такими речами. Тут для мене це щось нове», — зазначив Новіков.

На думку адвоката, у Портнова мають бути «якісь особливі стосунки з ДБР», які не вдається сформувати роками іншим людям, які намагаються домогтися, щоб за їхньою заявою ДБР порушило справу.

«Імовірно, на нього не поширюється режим таємниці слідства, оскільки адвокати Порошенка завжди попереджають на кожній процесуальній дії, на кожній зустрічі, що є таємниця слідства. Портнова, імовірно, ніхто не попереджав», — зауважив він.

Адвокат пояснив, що ДБР, серед іншого, за заявою Портнова порушило справу щодо інциденту в Керченській протоці.

«Я був у числі групи російських адвокатів, які працювали над захистом українських моряків. І от в обидвох цих справах, порушеній у РФ ФСБ, що не закрита, і в заяві Портнова формулювання цікавим чином збігаються», — розповів Новіков.

Адвокат пояснив, що справа щодо інциденту в Керченській протоці стосується не лише Порошенка.

«Нічого подібного. Заява Портнова написана таким чином, що головними підозрюваними можуть виявитись моряки, яких 9 місяців Україна намагалась забрати з РФ. І ДБР діє в рамках цієї лінії. Порошенко не є за законом військовим посадовцем. Але є (в заяві Портнова, — ред.) „організована група“. Росії вона потрібна була зі зрозумілих причин, адже треба було аргументувати, що цей злочин тяжкий, тобто зі строком понад 5 років за КК РФ. А чому таке формулювання взялося в українській справі, це питання до Портнова», — наголосив Новіков.

Він також зауважив, що основна позиція, яка лежала і в основі рішення про запровадження санкцій проти РФ щодо цього інциденту, і в основі попереднього рішення гамбурзького трибуналу з морського права, полягає в тому, що незалежно від інших обставин Росія була неправа, оскільки українські військові кораблі користуються імунітетом як військові кораблі.

«Якщо органи української влади формулюють позицію і висновки, що це була провокація „організованого злочинного угруповання“, до якого, імовірно, входив Порошенко, імовірно хтось з персоналу командування ВМФ, то виходить, що Україна не може претендувати на імунітет, якщо це дійсно так. І позиція входить в конфлікт. Та позиція, яку протягом 9 місяців займали і захист моряків, і МЗС Україні в рамках цієї кримінальної справи в РФ та в міжнародних інстанціях, і те, що зараз відбувається в справі, що порушена за заявою Андрія Портнова. Об'єктивно така лінія поведінки в інтересах РФ і не в інтересах України», — зауважив Новіков.

Він додав, що, може, Портнов вважає, що інтереси його вендети з Порошенко перевищують будь-які інші міркування, але об'єктивно Росія від цього буде в виграші, а Україна — в програші

Схожі новини