Передплата 2024 «Добрий господар»

"Немає грошей ані на державну мову, ані на освіту", - Княжицький розкритикував проєкт бюджету-2020

  • 18.10.2019, 14:13
  • 743

Народний депутат від "Європейської солідарності" заявив, що бюджетний комітет врахував лише декілька пропозицій з багатьох внесених партією

Про це Микола Княжицький заявив журналістам у кулуарах, передає Еспресо.TV.

Зокрема, були прийняті пропозиції щодо збільшення фінансування на Український інститут книги та збереження фінансування малих академій наук.

«Але це лише маленькі частки всього, що подавали фракції з різних питань. Бо, наприклад, ті наші правки, які стосувались розвитку закону про українську мову, створення відповідних центрів, враховані лише частково. Міносвіти і освітній комітет подали частину, яка стосується фінансування відповідної комісії. Але ані коштів на уповноваженого, ані коштів на підтримку запровадження української мови, ані коштів на освітні центри по всій Україні в бюджеті немає. Це як раз ті пряники, про які так багато говорив Зеленський, коли казав про необхідність розвитку української мови, і що це буде зроблено. В бюджеті ми цього всього не побачили», — зазначив нардеп.

Він зауважив, що проєкт бюджету не враховує величезну кількість інших важливих питань. Зокрема йдеться про обмежене фінансування на освіту і на фінансування шкіл, де вчиться менше 30−40 учнів.

«Це означає фактичне закриття, наприклад, високогірних шкіл. Це означає ліквідацію цілих етнорегіонів, таких як Гуцульщина. Тому що люди, які живуть далеко, раніше були позбавлені пришкільних інтернатів, а зараз закривають школи для них. Тобто ця культура фактично зникає. Є багато таких речей, які для декого здаються дрібницями, а насправді є просто неувагою до наших людей», — наголосив Княжицький.

Він повідомив, що «ЄС» звернулась до бюджетного комітету і до уряду. Вони подали свої пропозиції Міносвіти щодо забезпечення діяльності Нацкомісії зі стандартів української мови.

Натомість коштів на функціонування інституту уповноваженого, який повинен вже бути створений, а досі не створений, в бюджеті не передбачено.

«Ми запропонували, щоб Мінкульт до своїх програм долучив програму підтримки української мови. Це теж не зроблено. Це те, на чому ми будемо наполягати. Уряд повинен дати пропозиції», — пояснив народний депутат.

На його думку, уряд повністю саботує впровадження закону про забезпечення функціонування української мови як державної. Щодо того, чому не призначили уповноваженого, Княжицький зазначив: «Я думаю, що через саботаж. Тому що треба було завершити цей процес. Якщо уповноважений з прав людини провів конкурс, то ані Мінкульт, ані Мін'юст, які повинні були провести такий конкурс, досі цього не зробили і не подали уряду кандидатуру уповноваженого. Відповідно ці кошти не закладено в бюджеті».

Схожі новини