Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні перевірятимуть отримувачів соцвиплат : Рада ухвалила відповідний закон

  • 17.10.2019, 15:13
  • 900

Верховна Рада України ухвалила закон про верифікацію та моніторинг державних виплат, який дозволить оптимізувати бюджетні витрати шляхом перевірки інформації, що впливає на визначення права та розмір держвиплат.

За ухвалення законопроекту № 1231 проголосували 249 народних депутата при необхідному мінімумі в 226 голосів, повідомляє УНІАН.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова повідомила, що депутати доопрацювали законопроект після першого читання й врахували 17 пропозицій від народних депутатів, а 2 врахували частково. Комітет розглянув і схвалив ухвалення документа, як закону. «Законопроект врегульовує виплати, під які підпадають лише пенсії, допомоги, пільги, субсидії, стипендії, за винятком академічних; інші виплати, які здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов'язкового державного соціального та пенсійного страхування. Тобто тут йде абсолютно європейська норма, механізм, відпрацьований центральними органами виконавчої влади», — пояснила вона.

Нагадаємо, 20 вересня Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроект про проведення верифікації та моніторингу державних виплат. Депутати, доповідаючи за законопроектом, зазначили, що йдеться не про перевірки пенсіонерів і відкликання субсидій. Пропонується не перевіряти, а лише надати Мінфіну можливість запустити програмне забезпечення, яке могло б визначати ці проблемні аспекти в питаннях виплати держдопомоги й повідомляти про це відповідні органи.

Раніше Міністерство фінансів проводило верифікацію соцвиплат, проте її практична реалізація так і не відбулась у зв'язку з ухваленням відповідного рішення суду. Законопроект був зареєстрований у Раді 2 вересня й визначений президентом України як невідкладний.

Схожі новини