Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові студент підхопив рідкісний вірус, яким міг заразитися через приправу, куплену на базарі

  • 17.10.2019, 14:10
  • 794

У Львові медики діагностували у 22-річного студента одного з місцевих вишів рідкісне захворювання - геморагічну лихоманку з нирковим синдромом.

Як повідомила керівник відділу особливо небезпечних інфекцій обласного лабораторного центру МОЗ Ірина Куліш, на Львівщині цю хворобу востаннє діагностували 11 років тому, повідомляє Zaxid.net.

Усього в Україні з 2010 року було зафіксовано лише 23 випадки захворювання. «Це захворювання є доволі небезпечне, характеризується високою гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, розвитком гострої ниркової недостатності та тромбогеморагічним синдромом (порушення згортання крові). Захворювання важко діагностувати через відсутність діагностикумів для лабораторного підтвердження. Стан хлопця був доволі важкий, він тривалий час був у реанімаційному відділенні Львівської обласної інфекційної лікарні», — розповіла Куліш.

Хлопець розповів, що занедужав ще на початку вересня: відчув загальну слабкість, біль у горлі, нежить, температура підвищилася майже до 39 градусів. Боліла голова, з'явився кашель. Спершу він подумав, що підхопив вірус, тому шість днів лікувався самотужки.

13 вересня він звернувся по допомогу до лікарів обласної інфекційної лікарні. Його відразу госпіталізували в реанімаційне відділення з діагнозом — гостре респіраторне захворювання, нейротоксикоз. «18 вересня стан пацієнта суттєво погіршився, виникли порушення з боку нирок, стадія поліурії.

При лабораторному дослідженні крові, яке провели у науково-дослідному інституті епідеміології та гігієни ЛНМУ ім. Д. Галицького, виявили антитіла до вірусу Puumala. Тоді й поставили пацієнту остаточний діагноз — геморагічна гарячка з нирковим синдромом", — каже Ірина Куліш. Збудником цього захворювання, за словами Куліш, є арбовіруси. Джерелами геморагічної гарячки з нирковим синдромом є різні дикі мишоподібні гризуни, іноді щурі.

За словами пацієнта, він не був ні в підвалах, ні в інших приміщеннях, де могли бути гризуни. У саду, на городі не працював, на риболовлю також не ходив. Але часто вживав у їжу приправу з насіння кмину «Зіра», яке вирощують у Південно-Східній Азії. Він купував приправу на базарі на вагу і додавав до їжі. Вона не була термічно оброблена й лікарі припускають, що саме приправа могла бути інфікована екскрементами гризунів. Студента лише на початку жовтня виписали з лікарні.

Схожі новини