Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна та Латвія співпрацюватимуть у питанні повернення заарештованих у Латвії коштів українських екс-чиновників

  • 16.10.2019, 17:15
  • 520

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що Україна та Латвія співпрацюватимуть у питанні повернення вже заарештованих в Латвії коштів українських екс-чиновників і пошуку нових незаконних активів.

«Окрема тема сьогоднішньої розмови — це кошти злочинного походження, пов'язані з екс-чиновниками України, які були виведені в латвійські банки з України. Тут ми налаштовані на активну двосторонню співпрацю. Це стосується і питання повернення активів, щодо яких вже є відповідне рішення суду, а також пошуку інших активів, які могли бути незаконно виведені з України в Латвію», — сказав він у середу на прес-конференції з президентом Латвії Егілсом Левітсом у Ризі, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Відповідаючи на запитання про те, чи буде доведено до кінця процес повернення цих заарештованих коштів в Україну, президент Латвії Егілс Левітс зазначив, що є певна процедура.

«Треба дочекатися рішення суду. Також є домовленість з українською стороною, щоб вона могла представити необхідні докази, щоб це питання могло бути вирішене. Цей процес ще не завершений, але і українська, і латвійська сторона будуть усе для цього робити», — зазначив він.

Левітс наголосив, що Латвія однозначно виступає проти відмивання нелегальних коштів.

15 жовтня прес-служба Генпрокуратури України повідомила, що суд у Латвії визнав злочинним походження коштів на суму понад $ 30 млн, які пов'язують із колишніми українськими чиновниками, і ухвалив рішення про їх конфіскацію.

«Зазначені кошти на початку 2015 року було заарештовано в рамках запиту Генеральної прокуратури України про надання правової допомоги. Питання повернення злочинних активів в Україну вирішуватиметься на міжурядовому рівні», — уточнюється в повідомленні.

Представник Генеральної прокуратури Латвії Лаура Маєвська повідомила агентству BNS, що судова колегія кримінальних справ Ризького окружного суду 14 жовтня скасувала рішення суду Відземського передмістя Риги і визнала незаконно нажитими заарештовані грошові кошти в розмірі EUR29 млн.

Ці кошти перебувають наразі на рахунку нерезидента в Regionala investiciju banka. Їх вирішено перерахувати до держбюджету.

Кримінальний процес було розпочато 25 жовтня 2016 року за підозрою в легалізації незаконно нажитих коштів у великому розмірі через рахунки декількох нерезидентів, відкриті в зазначеному банку. У справі триває досудове розслідування, яке веде управління з питань боротьби з економічними злочинами Держполіції.

Прем'єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш повідомив журналістам, що ці EUR29 млн коаліція може розподілити на пріоритетні заходи. «Це несподівано хороша новина ввечері в понеділок», — сказав прем'єр. За його словами, якщо ці гроші будуть доступні, робота уряду і коаліції спроститься, тому що є сфери, в яких знадобилося б більше фінансування.

Схожі новини