Передплата 2024 «Добра кухня»

Фірташ допомагав адвокату Трампа збирати компромат на Байдена, - ЗМІ

  • 16.10.2019, 16:10
  • 566

Адвокати українського олігарха Дмитра Фірташа передали особистому адвокату Дональда Трампа Руді Джуліані документи для дискредитації колишніх віцепрезидента Джо Байдена і спецпрокурора США Роберта Мюллера.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на Time.

Нещодавно Джуліані опублікував ці документи, які отримав від адвокатів Фірташа, однак не став уточнювати, як вони у нього опинилися. Серед них є офіційна заява колишнього українського генпрокурора Віктора Шокіна, який звинувачує Байдена в корупції.

Зокрема, Шокін стверджує, що Байден вимагав від України його звільнення щоб припинити розслідування корупції в українській газовій компанії Burisma, членом ради директорів якої був син Байдена Гантер. Хоча насправді Байден вимагав звільнення Шокіна через справу «діамантових прокурорів».

Як відомо, Фірташ найняв адвокатами наближене до Трампа подружжя: Джо ДіДженова та Вікторію Тенсінг, які працювали разом з Джуліані.

Згодом ці адвокати найняли ще одного товариша Джуліані — українсько-американського бізнесмена Льва Парнаса — для роботи перекладачем між ними та Фірташем.

Дмитра Фірташа затримали у 2014 році у Відні за запитом американської влади. Міністерство юстиції США підозрює Фірташа у змові з метою виплати хабарів в Індії. Також американські прокурори вважають, що в олігарха нібито були ділові зв’язки з колишнім главою передвиборчого штабу Дональда Трампа Полом Манафортом, який заодно був консультантом Віктора Януковича. 13 березня 2014 року суд Відня ухвалив рішення про екстрадиційний арешт і через тиждень Фірташ вийшов під заставу в 125 млн євро.

Нагадаємо, 10 жовтня у США затримали двох бізнесменів, вихідців із Радянського Союзу, Ігоря Фрумана та Льва Парнаса. Їх називають сполучною ланкою між адвокатом Дональда Трампа Рудольфом Джуліані й українськими високопосадовцями й вважають причетними Джуліані чинити тиск на українську сторону в інтересах Трампа.

Фрумана і Парнаса викликали на 10 та 11 жовтня для надання свідчень у Конгресі США в межах розслідування про ймовірний тиск Трампа на президента України Володимира Зеленського. Однак бізнесмени відмовилися виступати перед конгресменами.

Фруман і Парнас — уродженці України та Білорусі, які мають американське громадянство. Обидва вони вели бізнес у США і фінансували Республіканську партію на парламентських виборах 2018 року.

Затримання Фрумана і Парнаса у США пов’язане саме зі звинуваченнями у порушенні законодавства про фінансування виборчої кампанії, обмані Федеральної виборчої комісії та змові.

У 2018 році Фруман і Парнас перевели на користь Республіканської партії та прихильників Трампа кошти, на суму понад 500 тисяч доларів. Великі платежі надсилали з рахунків нещодавно відкритих компаній, зокрема спільної компанії Фрумана і Парнаса Global Energy Producers LLС.

Зокрема. за інформацією Федеральної виборчої комісії, у 2018 році Фруман і Парнас пожертвували 325 тисяч доларів компанії America First Action, яка надає підтримку чинному президенту США Дональду Трампу.

Прокурори у США припускають, що частина цих коштів була незаконно отримана від іноземців, зокрема росіян.

Схожі новини