Передплата 2024 «Добра кухня»

"Підприємці сподівались, що влада піде назустріч, але до мітингувальників ніхто не виходить", – підприємець Леонід Запорожець

Законопроекти щодо обов’язкового використання РРО (касових апаратів) та посилення покарання за невидачу чеків малим і середнім бізнесом, які ухвалені монобільшістю, призведуть до зростання соціальної напруги і закриття великої частини підприємств на спрощеній системі оподаткування.

На цьому наголосила під час круглого столу підприємців з депутатами від «Європейської Солідарності» народний депутат Ніна Южаніна. Про це повідомляє сайт політичної сили.

«Якби ми відправили закон на повторне друге читання, то можна було б забезпечити поступове впровадження РРО і забезпечити якісний тест програмного забезпечення та можливість його використання в місцях здійснення підприємницької діяльності», — зазначила вона.

Парламентар наголосила на високих ризиках того, що підприємці не впораються з фінансовим та фіскальним тиском, який буде після впровадження закону. А також зазначила, що можливість отримати компенсацію вартості товару за невірний чек або за його відсутність, може призвести до завідомо неправдивих повідомлень про такі факти з метою наживи. «Ми єдина країна в світі де розвивається „стукачество“ за невидачу чеків або їх невідповідності. Людина яка буде повідомляти про порушення буде отримувати 100−150% вартості покупки. Це призведе до хаосу».

Голова Черкаської міської профспілки підприємців і працівників торгівлі, громадського харчування та послуг Леонід Запорожець наголосив на тому, що на сьогодні влада не проявляє реакції на вимоги мітингувальників і не звертає увагу на те, що приблизно 50% підприємців або підуть «в тінь» або взагалі припинять підприємницьку діяльність. «Підприємці сподівались, що влада під їм на зустріч, але це не так. До мітингувальників ніхто не виходить», — сказав він.

Голова правління ГО «Самозахист підприємців» Бобровинський Віктор звернув увагу на те, що обов’язкове впровадження РРО призведе до того, що підприємство, яке виготовляє та обслуговує касові апарати отримає значний прибуток і воно, як монополіст імовірно зацікавлене у впровадженні даного закону.

«Цей закон спрямований на збагачення когось. Замість касових апаратів можна розробити безкоштовне програмне забезпечення і тоді можна говорити про обов’язковість касових апаратів», — зауважив Віктор Бобровинський.

Народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Ростислав Павленко наголосив, що влада сьогодні тисне на тих кому потрібен захист і підтримка, адже саме малий бізнес не тільки забезпечує себе і свої родини, а й створює робочі місця для інших громадян держави.

«Доведеться пояснювати владі, що є широке не задоволення, що люди виступили на захист своїх інтересів і таким чином вони висловлюють свою незгоду», — підкреслив він.

Представник ГО «ДІЙ» Горний Олександр зазначив, що на сьогодні в країні війна і підприємці, які стали опорою для армії у тяжкі часи будуть так само активно відстоювати власні права.

«Якщо президент підпише цей закон, то ми наголошуємо, що в нас є великий досвід боротьби з владою. Якщо нас не зрозуміють і не почують, то в нас є такий механізм як громадянський спротив. Але для нас загадка навіщо в країні, де 6 років війна, влаштовувати розбрат і провокувати конфлікти», — сказав він.

Представник ГО «Міська спілка підприємців «Ніка» Бовкун Павло звернув увагу на те, що за умови впровадження норми закону про кеш-бек за повідомлення про «непробитий» чек або невірну суму в чеку деякі люди можуть використовувати це, як своєрідний бізнес.

«В таких умовах можна просто займатись своєрідним бізнесом і ходити скаржитись в податкову, замість того, щоб чесно працювати. Я закликаю президента дослухатись до підприємців і надати їм можливість працювати», — зазначив підприємець.

Політолог Сергій Таран акцентував наголосив на тому, що в демократичній країні дуже важливо забезпечувати можливість для захисту громадянами своїх прав. У випадку з малим і середнім бізнесом вони не просто працюють для отримання прибутку, а й для захисту демократичних принципів та цінностей. Також він закликав підприємців співпрацювати з народними депутатами, як від опозиції, так і від влади.

Схожі новини