Передплата 2024 «Добрий господар»

"Ми не дамо зупинити євроатлантичну інтеграцію України", - Петро Порошенко про підсумки ПА НАТО

  • 15.10.2019, 10:16
  • 357

Україна має продовжувати реформи та отримати План дій щодо членства в НАТО. Однак нині українська влада не робить кроків вперед у цьому напрямку

Про це сказав п’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в інтерв’ю Прямому каналу.

Політик розповів про роботу в рамках засідання Парламентської асамблеї НАТО в Лондоні.

«Я хочу подякувати всій українській делегації, яка брала участь у Парламентській асамблеї НАТО. Те» що спільними зусиллями делегація змогла зняти з розгляду, це було вперше за всю історію існування ПА НАТО, коли питання висунуте однією з країн-членів, яке передбачало дуже м’яке ставлення щодо продовження санкцій проти РФ, зусиллям всієї нашої делегації це питання було знато з розгляду", — розповів він.

За його словами, питання, яке стосувалося резолюції України, питання, яке стосувалося проведення навесні наступного року сесії ПА НАТО в Україні — це також потребувало великої координації і великих спільних рішучих дій делегації.

«Але найголовніше те, щоб Україну нарешті запросили до саміту НАТО, який має відбутися в Лондоні», — зауважив Петро Порошенко.

Він додав: «Під час мого президентства не було жодного випадку, коли саміт НАТО проходив без України, без проведення комісії Україна — НАТО. Бо для нас це питання життя і смерті. Для нас це питання безпеки, це питання виживання і захисту національних інтересів».

«Ми маємо високо тримати українське питання в порядку денному країн НАТО», — особливо підкреслив п’ятий президент України.

За його словами, вперше є ризик, коли Лондонський саміт може пройти без України, без запрошення українського президента.

«Звичайно, що ми на це маємо рішуче реагувати. Мною була запропонована позиція, коли парламенти країн-членів звернуться до президентів, голів держав та урядів з проханням обов’язково запросити Україну. Обов`язково надати нам План дій щодо членства в НАТО», — повідомив політик.

При цьому він додав: «От коли йдеться про розмови — говорять все гарно, коли йдеться про дії, рішучі дії, які б забезпечували нам членство в НАТО, надали нам ПДЧ — там чомусь влада робить крок назад».

«Я, наша команда, „Європейська Солідарність“ робитимемо все можливе, щоб не дати зупинити ані європейську, ані євроатлантичну інтеграцію України», — підкреслив він.

Петро Порошенко також нагадав, що членство в ЄС та НАТО є вимогою української Конституції.

«І закони і Конституцію треба виконувати», — додав він.

«Це сьогодні воля українського народу, бо понад 55% українців твердо налаштовані на те, щоб Україна була членом НАТО», — сказав Петро Порошенко.

Схожі новини