Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В ООН визнали, що РФ порушує Женевські конвенції, - постпред України

В ООН визнали, що РФ порушує Женевські конвенції через зміну демографії Криму.

Про це повідомив постпред України в ООН Володимир Єльченко у своєму Twitter, передає УНН.

«Спершу моя делегація хотіла б висловити щиру подяку Генеральному секретарю ООН за публікацію 12 доповідей, серед яких і перша в історії доповідь „Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна“ відповідно до положень резолюції 73/263 Генеральної Асамблеї ООН. Ми також подякуємо вам за презентацію цього звіту», — зазначив у доповіді Єльченку, яку оприлюднило представництво ООН.

Постпред наголосив, що Україна надає виняткового значення виконанню резолюцій 71/205, 72/190 та 73/263 Генеральної комісії ООН, зокрема положень щодо безперешкодного доступу до міжнародних механізмів моніторингу до Криму, де права людини постійно порушувала окупаційна влада, починаючи з 2014 року.

«Ми вітаємо роботу Місії з моніторингу прав людини в Україні (HRMMU) та зобов’язуємось продовжувати тісну співпрацю з Місією. Рекомендації Місії допомагають нам забезпечити прогрес у досягненні найвищих міжнародних стандартів у галузі прав людини.

Ми також відзначаємо величезні зусилля Управління Верховного Комісара з підготовки доповіді Генеральної комісії про стан прав людини у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі", — йдеться у доповіді.

Єльченко також наголосив, що незважаючи на відмову в’їзду на Український півострів з боку Російської Федерації, моніторинг стану прав людини в окупованому Криму буде продовжено. «У той же час, визнаючи зусилля УВКПЛ ООН у віддаленому моніторингу ситуації, ми продовжуємо наполягати і закликаємо безпосередньо звітувати з місця. Ми закликаємо міжнародне співтовариство подвоїти свої зусилля для забезпечення безперешкодного доступу до Криму», — зауважив він.

У доповіді також наголошено, що Україна приймає до уваги всі висновки та рекомендації Генерального секретаря ООН і хотіла б наголосити, що Російська Федерація має забезпечити доступ без будь-яких передумов та відповідно до положень резолюції 68/262 ООН.

«Я також хотів би попросити, Вас, звітуючи перед ГА ООН, звернути особливу увагу на основні причини утисків та порушень прав людини в Криму, а саме — на іноземну агресію та тимчасову окупацію півострова Російською Федерацією.

На закінчення, згідно з доповіддю, Російська Федерація заохочує перевезення власного населення на український півострів, що є прямим порушенням Женевських конвенцій та явною ознакою спроби змінити демографічну структуру Криму. Я буду вдячний за вашу пораду щодо кроків та дій, які слід вжити ООН взагалі та Генеральною Асамблеєю, зокрема, для припинення перекидання російського населення до Криму та запобігання наслідків таких дій окупаційної влади", — наголосив постпред України в ООН.

Схожі новини