Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пристайко розповів, що після оприлюднення стенограми розмови Зеленського і Трампа є "певне напруження" з ФРН і Францією

  • 13.10.2019, 17:58
  • 553

Після оприлюднення тексту телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом та президентом України Володимиром Зеленським відчувається "певне напруження" у відносинах з Німеччиною і Францією.

Про це інтерв'ю «Укрінформу» розповів глава МЗС України Вадим Пристайко.

Говорячи про ймовірну шкоду, якої завдало оприлюднення розмови Зеленського і Трампа у відносинах з Німеччиною і Францією, глава МЗС зазначив: «Мені здається, з боку наших західних партнерів тут присутня дещо перебільшена емоційна складова».

«Образа не вилилася в якісь радикальні форми, але певне напруження все-таки відчувається. Я давно працюю в дипломатії, і, відверто кажучи, не дуже вірю, що лідери країн такі тонкошкірі. Скоріше, тут має місце деяка награність і певне бажання використати цей момент», — зазначив міністр.

Пристайко додав, що тепер «усі лідери задумалися, як розмовляти з Трампом і між собою».

«У зв’язку з оприлюдненням цієї розмови дипломатія зіткнулась з абсолютно новою реальністю. Вона справді дика, але нам треба до неї адаптуватися. Ми давно жартували з колегами, що наша професія вимирає, бо лідери почали спілкуватися між собою напряму, але навіть ми не думали, що так швидко деталі їхнього спілкування стануть відомі широкому загалу», — зауважив він.

Нагадаємо, Трамп і Зеленський спілкувалися телефоном у липні. У повідомленні про дзвінок, опублікованому 25 липня, йшлося про те, що Трамп переконаний у тому, що нова влада зможе «швидко покращити імідж України» і «завершити розслідування справ про корупцію, які перешкоджали взаємодії між Україною та США». В опублікованній стенограмі розмови президентів США та України йдеться про те, що Дональд Трамп критикував європейські країни і зокрема Німеччину за недостатню допомогу Україні. У відповідь на це Зеленський заявив, що Трамп «абсолютно правий, не на 100%, а на 1000%».

Схожі новини